Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ

 Αδέρφια: η πορεία μιας σχέσης ζωής» | Northtown.gr

Στις περισσότερες οικογένειες υπάρχουν δύο έως τρία παιδιά. Εγώ έχω άλλα δύο αδέλφια, ένα αγόρι έξι ετών και ένα κορίτσι, έντεκα ετών.

Η σχέση μου με τα αδέλφια μου είναι η συνηθισμένη, δηλαδή είναι μια σχέση αγάπης και μίσους. Με τον αδελφό μου έχω μια καλή σχέση. Συνέχεια παίζουμε, και ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και με κλασικά παιχνίδια, όπως είναι τα ζωάκια. Με την αδελφή μου, από την άλλη, συνέχεια μαλώνουμε, αλλά στο τέλος πάντα θα συμφωνήσουμε και θα αγκαλιαστούμε σαν να μην έγινε τίποτα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά είχα τσακωθεί με την αδελφή μου πολύ άσχημα, γιατί ήθελε να φορέσει μια μπλούζα μου. Στο τέλος, της έδωσα την μπλούζα επειδή την λυπήθηκα.

Είμαι πολύ χαρούμενη που ζούμε και μεγαλώνουμε μαζί με τα αδέλφια μου. Μου δίνουν θάρρος και αντοχή να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Κι εγώ με την σειρά μου θέλω να γίνω ένα καλό πρότυπο για τα αδέλφια μου.

Χριστίνα


Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

"Ημερολόγια Εφηβείας " Vol 2

 Οι οικογενειακές... περιπέτειες συνεχίζονται για τα παιδιά του Α3,με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τα αδέλφια τους. Πότε καλοί φίλοι,πότε άγνωστοι στο ίδιο σπίτι, πότε αγαπημένοι, πότε τσακωμένοι, όλες οι συναισθηματικές αποχρώσεις χαρακτηρίζουν τις αδελφικές σχέσεις και ζωντανεύουν την καθημερινότητα! Με ειλικρίνεια κι ευαισθησία, στα παρακάτω κείμενα, οι μαθητές αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους, με τις οποίες όλοι μας σίγουρα θα ταυτιστούμε!

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ

Children Silhouette φωτογραφίες - Κατεβάστε δωρεάν εικόνες - Pixabay

 

Ο καθένας έχει μια διαφορετική άποψη για τις σχέσεις με τα αδέρφια του, ανάλογα με το αν είναι ο πιο μικρός ή ο πιο μεγάλος ή ο μεσαίος . Από ό,τι έχω καταλάβει, βεβαία, το να είσαι ο μεσαίος είναι η χειρότερη περίπτωση.

Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ

  Αγόρι Και Κορίτσι Εικόνες - Κατεβάστε δωρεάν εικόνες - Pixabay

Εγώ με την αδελφή μου έχουμε δυόμισι χρόνια διαφορά. Είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα, αλλά κάποιες φορές είναι λίγο πειραχτήρι. Στηρίζει ο ένας τον άλλον και είμαστε πολύ δεμένοι.

Γιάννης


Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Οι σχέσεις με τα αδέρφια μας.

 Τα αδέρφια παιδιών που έχουν λάβει τη διάγνωση των Διαταραχών Αυτιστικού  Φάσματος (ΔΑΦ)

Οι σχέσεις με τα αδέρφια μας είναι αρκετά περίπλοκες. Την μία τσακωνόμαστε και την άλλη είμαστε μια χαρά. Όμως, κατά βάθος τα αγαπάμε.

Για παράδειγμα, εγώ με τον αδερφό μου τσακωνόμαστε μόνο όταν υπάρχουν γύρω μας και άλλα άτομα εκτός από εμάς . Ο αδερφός μου είναι 11 χρόνια μεγαλύτερος από εμένα , είναι καλός αδερφός ΑΛΛΑ τις περισσότερες φορές με εκνευρίζει!

Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ

Αρθρογραφία 

Έχω μια πνευματική αδελφή που την λένε Εύα και έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Άμα την δεις θα την συμπαθήσεις πολύ, έλα όμως που άμα σε συμπαθήσει και αυτή ‘’την έβαψες!’’ Όταν ήμασταν μικρές βρισκόμασταν συνέχεια και παίζαμε ευχάριστα, αλλά κάναμε και χαζομάρες, δε λέω. Όταν, λοιπόν, ήμουν μικρή, η Εύα κάθε φορά μου έβγαζε ολόκληρη τούφα από τα μαλλιά μου, με δάγκωνε και με κλωτσούσε.

Τώρα που μεγαλώσαμε κάνουμε ακόμα ανοησίες, αλλά είμαστε ώριμες και πολύ καλές αδελφές. Την αγαπώ πάρα πολύ. Είναι ίδια ηλικία με εμένα και κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Μου αρέσει που βρισκόμαστε, είναι τέλεια!

Ελένη

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ

 Τα αδέρφια είναι η πολύχρωμη σκιά μας - Love Life


Η σχέση μου με τα αδέλφια μου είναι λίγο περίεργη, λόγω του ότι είμαι ο μικρότερος από τρία αδέλφια και με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ο μεγάλος αδελφός μου με περνάει οχτώ χρόνια και ο μεσαίος έξι. Αυτό δε μου αρέσει, γιατί ποτέ δε μπορούσα να τους καταλάβω, ούτε μου εμπιστεύτηκαν ποτέ τίποτα και αυτό με λυπεί. Εντάξει, πάντα με προστάτευαν και με αγαπούσαν, αλλά αυτό το ήξερα, εγώ πάντα ήθελα και να τους καταλαβαίνω. Πιο παλιά, τουλάχιστον, έπαιζαν μαζί μου, πλέον τους ρωτάω κάτι, λένε ‘’βαριέμαι’’ και φεύγουν στα δωμάτιά τους με το κινητό τους και τα ακουστικά. Θα ήθελα να είμαι ή πιο μεγάλος για να τους καταλαβαίνω ή να είχαμε μικρότερη διαφορά ηλικίας.

Άγγελος

Οι σχέσεις με τα αδέρφια μας

 

Αδέλφια: Σχέσεις αγάπης και ανταγωνισμού -Ο ρόλος των γονιών! - Fay's book


Στις σχέσεις μεταξύ των αδερφών παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία. Πιστεύουμε ότι τα αδέρφια είναι ένα δώρο για εμάς, καθώς έχουν γίνει οι καλύτεροι μας φίλοι. Καμιά φορά υπάρχουν μικρές διαφωνίες, που ξεσπούν σε καβγάδες, όμως όλοι ξέρουμε ότι μετά τα ξαναβρίσκουμε.

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

"Ημερολόγια Εφηβείας "

 Οι εργασίες των μαθητών του τμήματος Α3  που ακολουθούν, εντάσσονται στο φετινό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:"Ημερολόγια Εφηβείας ". Όπως φανερώνει και ο τίτλος του, δίνει το λόγο στους μαθητές για να εκφράσουν τις σκέψεις,τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς που πηγάζουν και διαμορφώνονται από την τόσο ιδιαίτερη ηλικιακή τους φάση,την εφηβεία.Οι πρώτες τους προσπάθειες αφορούν ένα ζήτημα διαχρονικά...περίπλοκο:την πολυκύμαντη και πολυσήμαντη σχέση με τους γονείς τους.

Σχέσεις με τους γονείς

Διαδικτυακή ομάδα: «Εφηβεία και γονείς: η πρόκληση των αλλαγών» - KΙDOT

Η επικοινωνία με τους γονείς μου μπορεί να γίνει κάπως περίπλοκη μερικές φορές.

Ο Μπαμπάς μου.

Εγώ με τον πατέρα μου έχουμε μια πολύ διαφορετική σχέση από ό,τι με την μαμά μου. Ο μπαμπάς μου περνά μερικές φορές την κρίση ηλικίας και ευτυχώς την περνάει σε μικρό βαθμό. Άλλες φορές φέρεται σαν πεντάχρονο και κάθεται και με πειράζει όλη την ημέρα. Βέβαια άλλες φορές κάνει σαν έναν έφηβο που όταν κάνει ένα λάθος μετά μου κλαίγεται. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ζητάει την γνώμη μου του τη λέω αλλά αυτός πάντα κάνει το δικό του και μετά όταν καταλαβαίνει ότι εγώ είχα δίκιο στενοχωριέται και γκρινιάζει ότι κακώς έκανε και δεν με άκουσε.

Τώρα οι φορές που φέρεται σα μεγάλος είναι και από τις φορές που σκέφτομαι ότι καλύτερα θα ήταν να περνούσε κρίση ηλικίας, διότι είναι αυτές οι φορές που τον πιάνει το πατρικό ένστικτο. Μερικές φορές δηλαδή όταν του λέω ότι θα πάω κάπου πρέπει να δώσω κυριολεκτικά αναφορά για τα πάντα, με ποιους θα πάω βόλτα, πότε θα γυρίσω, πως λένε τα άτομα της παρέας μου και άλλα πολλά.

Οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών στην εφηβική ηλικία.

 ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ- Παπαδοπούλου Ελένη (papadopsixologos): Εφηβεία...

Οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών στην εφηβική ηλικία είναι αρκετά δύσκολες, αφού δεν υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο μόνοι τους, ενώ οι γονείς θέλουν να είναι πιο κοντά με τα παιδιά τους. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συχνές διαμάχες και κόντρες μέσα στην οικογένεια.

Πολλές φορές οι γονείς δεν καταλαβαίνουν τις απόψεις των εφήβων παιδιών τους κι έτσι δημιουργούνται διαφωνίες και εντάσεις, πάνω σε σημαντικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά καταλήγουν να μην μιλάνε στην μητέρα και στον πατέρα τους. Άρα απομακρύνονται από την υπόλοιπη οικογένεια.

Θα πρέπει, λοιπόν, οι γονείς να προσπαθούν να καταλαβαίνουν τα παιδιά τους, παρόλο που σκέφτονται διαφορετικά, αλλά και τα παιδιά να μην φέρονται με αγενή τρόπο στους μεγαλύτερους και να νευριάζουν τόσο εύκολα. Θα μειωθούν, έτσι, κατά πολύ οι διαταραχές ανάμεσα στους εφήβους και στους γονείς τους.

Πόπη-Παναγιώτα-Στέλλα Α3



Σχέσεις μεταξύ γονιών και εφήβων (από τη Μαρία ,την Ευτυχία και την Πόπη)

 
Εφηβεία, μια παρεξηγημένη ηλικία - Ορθοδοξία News Agency

Όπως όλοι ξέρουμε η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο για όλους. Η εφηβεία είναι η περίοδος σωματικών αλλαγών, αφού ο άνθρωπος από ένα παιδικό σώμα αποκτά πλέον ένα ενήλικο, ή όπως θα λέγαμε μεγαλίστικο, σώμα. Όμως εκτός από τη σωματική, γίνεται αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι έφηβοι. Η εφηβεία είναι πιο δύσκολη στα κορίτσια αφού αποκτούν και ορμονικές αλλαγές. Στην εφηβεία τα παιδιά αρχίζουν να εμπιστεύονται πιο πολύ τους φίλους τους και έτσι ξεκινάει να χάνεται η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών, όμως οι γονείς πρέπει να καταφέρνουν να κρατάνε καλές σχέσεις με τα παιδιά τους, και αυτό είναι το θέμα για το οποίο θα γράψουμε σήμερα, από προσωπική εμπειρία...

Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ

 Γονείς και έφηβοι: Μεγαλώνουμε μαζί και χτίζουμε σχέσεις»... - Flashnews.gr

Η σχέση μου με τη μαμά μου είναι πολύ καλή, αλλά κάποτε που δεν θα κάνω κάτι την ώρα που μου λέει θα μου φωνάξει και θα αναγκαστώ να το κάνω!!!

Αν της λέω συνέχεια ¨σε λίγο, σε λίγο¨ και της το πω πάνω από δύο-τρεις φορές, τότε είναι που θα νευριάσει πολύ! 

Γιάννης

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ (Γονείς και εφηβεία)

Οδηγός... επιβίωσης στην εφηβεία για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά

 

Εγώ με τους γονείς μου τα πάω μια χαρά, αλλά κάποιες φορές είναι πολύ εκνευριστικοί... Θα σας πω κάποια παραδείγματα:

1) Όταν πάμε να αγγίξουμε κάτι που είναι καινούριο μέσα στο σπίτι και θέλουμε να το παρατηρήσουμε ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ οι γονείς μας μας λένε: ΠΡΟΣΕΧΕ!

2)Όταν θέλουμε να κάνουμε μια δουλειά ΠΑΝΤΑ μας λένε πώς να την κάνουμε ενώ την έχουμε ξανακάνει 1000 ΦΟΡΕΣ!