Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Γιατί οι νέοι δεν διαβάζουν εφημερίδες ;



Οι εφημερίδες ήταν και θα παραμείνουν το αρχέτυπο της μαζικής επικοινωνίας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που δέχονται στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και του internet. Εάν οι εφημερίδες κατορθώσουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, τότε θα έχουν βρει μια δίοδο για να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στα νεαρά άτομα. Μερικοί λόγοι που δεν διαβάζουν οι νέοι εφημερίδες πια είναι :

  • Κυριαρχία της τηλεόρασης και της εικόνας. Η εικόνα προσφέρει αμεσότητα και ζωντάνια στην μετάδοση της πληροφόρησης και είναι πιο ελκυστική στους νέους.
  • Ο αριθμός των γονέων που διαβάζει  εφημερίδα όσο πάει και λιγοστεύει όποτε οι νέοι δεν έχουν το πρότυπο να μιμηθούν.
  • Το πρόγραμμα των νέων πια είναι επιβαρυμένο όποτε δεν προλαβαίνουν και δεν έχουν τόσο διαθέσιμο χρόνο για να διαβάσουν μια εφημερίδα που είναι πιο βαρετό και πιο αργό από το να ανοίξεις το κινητό σου και να αναζητήσεις τι θες να διαβάσεις.
  • Η αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του ελεύθερου χρόνου.
  • Η παραδοσιακή συνήθεια διαβάσματος των μαθημάτων τα Σαββατοκύριακα. (π.χ., από έρευνες στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του νεανικού κοινού, αντιμετωπίζει τις εφημερίδες ως ένα μέσο παραδοσιακό διάβασμα).
Αυτοί οι λόγοι  είναι ίσως οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που θα ακούσεις να σου λέει ένα νεαρό άτομο στην ερώτηση «Γιατί δεν διαβάζεις εφημερίδες ». Το ποσοστό των νέων που δεν διαβάζει εφημερίδες έχει φτάσει να κυμαίνεται στο 19,6% . Ίσως στο μέλλον οι εφημερίδες καταργηθούν  διότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ποσοστό προτίμησης ανάγνωσης τους.

Ροβίθη Δήμητρα Μαρία Β5





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου