Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Μεσογειακή Διατροφή

 Η πυραμίδα της διατροφής



Στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής είναι οι τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, αλλά και δημητριακά και πατάτες. Καλό θα ήταν να τρώμε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια παρέχουν φυτικές ίνες, ουσιώδη μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή είναι το ελαιόλαδο.

Στην ομάδα των γαλακτοκομικών προτείνεται κυρίως η κατανάλωση γιαουρτιού και τυριού, αλλά με μέτρο. Τα γαλακτοκομικά έχουν κυρίως ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β.

Τα ψάρια και τα πουλερικά συνιστάται να καταναλώνονται 2 με 4 φορές την εβδομάδα. Έχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και σίδηρο.

Το κόκκινο κρέας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, παρόλο που είναι πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης. Αυτό διότι το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του παχέος εντέρου και με την παχυσαρκία, καθώς εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και πολύ λίπος.

Το κόκκινο κρασί αν οι ενήλικες το πίνουν με μέτρο, δηλαδή 1-2 ποτήρια τη μέρα, βοηθάει στα καρδιολογικά προβλήματα.

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου