Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ


Ο θεσμός της λαϊκής αγοράς στην Ελλάδα καθιερώθηκε 90 χρόνια πριν (1929) επί Ελευθέριου Βενιζέλου και πλέον αποτελεί μια παράδοση των ελληνικών πόλεων. Είναι φανερό πως έχει υπάρξει μεγάλη εξέλιξη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, η λαϊκή αγορά είναι μια εβδομαδιαία διοργάνωση των δήμων κάθε περιοχής όπου πωλούνται διάφορα προϊόντα. Αυτή η διοργάνωση γίνεται πάντα σε καθορισμένο τόπο και σε καθορισμένη μέρα κατά το μεταίχμιο του πρωινού και του μεσημεριού. Κύριος σκοπός αυτής της αγοράς είναι να προμηθεύονται οι πολίτες με φρέσκα τρόφιμα και προϊόντα από τον παραγωγό καθώς και να δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να διανέμει τα αγαθά του απευθείας στους αγοραστές.


Σίγουρα θα ξέρετε τις λαϊκές αγορές που διοργανώνονται στην περιοχή σας. Είναι ένα γεγονός που εκτός του ότι ιντριγκάρει, ελκύει πολλά άτομα. Είναι αναμενόμενο βέβαια αφού πέρα του ότι σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις τοπικά και αγνά προϊόντα, η περιήγηση μέσα της είναι μια διαδρομή πολύβουη και ανεβαστική. Αρχικά, οι φωνές των πωλητών και παραγωγών αντηχούν έντονες και πρόσχαρες στα αυτιά των περαστικών, δημιουργώντας ένα αίσθημα εφορίας. Έπειτα, τα καταπράσινα και τοπικά χορταρικά, τα πολύχρωμα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα ‘’ζωντανά’’ ψάρια, σου ‘’μιλούν’’ κάνοντάς σε να τα αγοράσεις. Πέρα από τα τρόφιμα όμως, παπούτσια και ρούχα κάθε λογής, κλασικά, καθημερινά, επίσημα, κάνουν απαραιτήτως την εμφάνισή τους απευθυνόμενα σε οποιονδήποτε έχει την τύχη να τα προσέξει.

Βέβαια η λαϊκή αγορά δεν υπάρχει μόνο για λόγους εξοικονόμησης. Αποτελεί έναν ευχάριστο τόπο για να ξεσκάσει, να ξεχαστεί και να περπατήσει κάποιος. Να βγει στον έξω κόσμο και να συναναστραφεί με άλλα άτομα. Οι εκφράσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγορών αυτών. Όλοι όσοι πάνε εκεί χαλαρώνουν, κάνουν τις φθηνές τους αγορές και αφήνονται στην ‘’σύγχυση’’ της στιγμής.

Για όποιον λόγο κι αν επισκέπτεται, περιηγείται κανείς στην λαϊκή, είτε για να περάσει η ώρα του, είτε για να πάρει χρήσιμα για αυτόν/την πράγματα, είτε για να γευτεί τα λαχταριστά σουβλάκια της καντίνας, σίγουρα δεν θα αλλάξει την συνήθειά του. Ο πρόσχαρος χαμός που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις ζωηρές εικόνες είναι κάτι που κάνει αυτές τις συνελεύσεις ξεχωριστές. Η πολύβουη, ζωντανή, πολυπρόσωπη και προσφιλής αυτή αγορά θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου