Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    

 Η τεχνολογία παρέχει άπειρες δυνατότητες τόσο στην καθημερινή μας ζωή αλλά και σε πολυάριθμους άλλους τομείς όπως και στην εκπαίδευση. Στο μέλλον σίγουρα οι συνθήκες και τα μαθήματα στα σχολεία θα έχουν υποστεί αλλαγές . Καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά, μόνο η φαντασία μας μπορεί να μας δείξει τις αλλαγές αυτές. Εγώ πιστεύω ότι ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει και θα αναγεννηθεί ένα άλλο.

Πιστεύω ότι τα βιβλία θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές ταμπλέτες που θα διανέμει το κράτος στα παιδία δωρεάν και θα περιέχουν το βασικό πρόγραμμα μαθημάτων. Το παιδί θα μένει στο σπίτι του όπου θα πρέπει να εκτελέσει την ημερήσια ύλη, διαφορετικά αυτόματα θα σημειώνεται μια απουσία και αν συμπληρωθούν πολλές θα μένει στην τάξη. Άρα δεν θα υπάρχει βασικό πρόγραμμα όπως τώρα και το παιδί θα μπορεί να επιλέξει όποια ώρα το βολεύει για να διαβάσει.
Προφανώς δεν θα υπάρχουν πλέον σχολεία με την τωρινή έννοια αλλά θα είναι σαν βιβλιοθήκες όπου το κάθε παιδί μπορεί να επιλέξει να κάνει εκεί τις εργασίες του , να κάνει καινούργιες γνωριμίες και να πάρει βοήθεια από τους καθηγητές αν δεν καταλαβαίνει κάτι. Τα κτίρια δεν θα ταξινομούνται σε τάξεις αλλά σε ηλικιακά τμήματα με αρμόδιους καθηγητές για να επιτηρούν.
Τα μαθήματα τώρα θα ρυθμίζονται από τις ταμπλέτες (tablet) σε βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουν όλοι ,όπως βασικά μαθηματικά , γλώσσα και λεξιλόγιο και  ανάλογα με τις κλίσεις του μαθητή θα ρυθμίζεται ένα προσωπικό πρόγραμμά μάθησης για να ασχοληθεί με αυτά που έχει έφεση π.χ.  αρχαία, εικαστικά, μουσική, επικοινωνία.
Επίσης τα μαθήματα θα είναι πιο αλληλεπιδραστικά, δηλαδή μέσα σε κάθε εικονική «σελίδα» θα υπάρχουν σύνδεσμοι με περαιτέρω πληροφορίες ,πηγές και videos για να τα καταλάβεις καλύτερα. Ακόμα θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί βοηθοί που θα ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις του μαθητή (υπάρχει ήδη αυτή η τεχνολογία π.χ. Google assistant).  Αν εξαρτιόταν από εμένα θα πρόσθετα επίσης μίνι προγράμματα εικονικής πραγματικότητας ανά κάθε μάθημα και αν ο μαθητής είχε κάσκα V.R θα μπορούσε να δει από κοντά για παράδειγμα μια μάχη του μεγάλου Αλεξάνδρου ή τα δάση του Αμαζονίου και πολλά άλλα.
Αυτό ήταν συνοπτικά το πώς προβλέπω την εκπαίδευση στο μέλλον ή μάλλον πως θα ήθελα να είναι. Φυσικά ο καθένας το βλέπει διαφορετικά και το κάθε σύστημα γεννά μερικά προβλήματα. Ας πούμε η παραπάνω θεωρία προϋποθέτει αναπόφευκτα πολλή ώρα σε οθόνες και πιθανή μείωση της κοινωνικότητας. Ελπίζω κάποια στιγμή να δω έναν τέλειο τρόπο που δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές.


ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ  Β6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου