Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ



Τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά είναι ένα αγαπημένο φαγητό, που προτιμούν πολλοί, ειδικά το καλοκαίρι.

Εκτός από πολύ γευστικά είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και μέταλλα. Η προσεκτική και τακτική κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, βοηθώντας την καρδιά και τον εγκέφαλο και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Και μια συνταγή: Ρύζι με θαλασσινά

Υλικά

· 1/3 φλ. ελαιόλαδο

· 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

· 2 σκελ. σκόρδο σε φέτες

· 2 πιπεριές κίτρινες και κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια

· 250 γρ. λάχανο χοντροκομμένο (σε μέγεθος μπουκιάς)

· 12 γαρίδες

· 12 μύδια

· 2 καλαμάρια

· 1/2 κ.γ. κρόκος Κοζάνης

· 1/2 φλ. σάλτσα σόγιας

· 1/2 κ.γ. ταμπάσκο

· 1 ½ φλ. ρύζι

· 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για τα θαλασσινά

Ετοιμάζουμε και καθαρίζουμε πρώτα τα θαλασσινά.

Καθαρίζουμε το σώμα και αφήνουμε το κεφάλι πάνω στις γαρίδες.

Τρίβουμε καλά με σύρμα τα μύδια και αφαιρούμε τα μουστάκια τους.

Όσα μύδια είναι ανοιχτά τα πετάμε.

Τα πλένουμε πολύ καλά.

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια για το ρύζι με θαλασσινά και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Για το μαγείρεμα των θαλασσινών

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι (με καπάκι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάχανο και το σκόρδο, τις γαρίδες, τα μύδια και το καλαμάρι.

Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν και σκεπάζουμε με καπάκι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και το καλαμάρι και να ανοίξουν τα μύδια.

Προσθέτουμε τον κρόκο και το ταμπάσκο.

Σβήνουμε με τη σόγια.

Όσα μύδια δεν ανοίξουν κατά το μαγείρεμα τα αφαιρούμε.

Για το ρύζι

Στο μεταξύ νεροβράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά.

Το σουρώνουμε καλά και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Πασπαλίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σιγοβράζουμε το πιλάφι για 5-6 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να τραβήξει τα υγρά του για 5-6 λεπτά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Δοκιμάζουμε για να αλατίσουμε γιατί η σόγια είναι αλμυρή.

Κατερίνα, Ρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου