Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ



Η χωριάτικη σαλάτα περιέχει ντομάτα, αγγούρι, πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ελιές φέτα, ρίγανη, αλάτι, ενώ μπορεί να έχει και κρεμμύδι. Φυσικά δεν μπορεί να λείπει το ελαιόλαδο, που είναι βασικό συστατικό σε μία χωριάτικη σαλάτα.

Τι μας προσφέρει όμως η χωριάτικη σαλάτα;

Η ντομάτα : δίνει περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι λαχανικό που έχει αντικαρκινική δράση, κυρίως διότι περιέχει λυκοπένιο, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Η φέτα : δίνει περίπου 260 θερμίδες ανά 100γρ.Είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και Β12,ριβοφλαβίνη και ιώδιο. Τις ίδιες βιταμίνες έχει και η light εκδοχή της, απλά έχει πιο λίγες θερμίδες.

Το ελαιόλαδο : Έχει βιταμίνη Ε. Αν και είναι ωφέλιμο έχει πολλές θερμίδες και γι’ αυτό σε μία σαλάτα για 4 άτομα είναι αρκετές 3 κουταλιές.

Οι ελιές : Οι 5 ελιές δίνουν 45 θερμίδες. Ενισχύουν το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα και μας προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι πράσινες πιπεριές : Μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αλλά, επειδή όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά της σαλάτας, χρησιμοποιείται ωμή, πρέπει να πλυθεί καλά.

Το κρεμμύδι : Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες. Τα κρεμμύδια είναι

γνωστά για την αντισηπτική τους δράση. Προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο.

Το αγγούρι : Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες. Προτιμήστε αγγούρια για τη σαλάτα που είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν έως και 2 εβδομάδες.

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου