Κυριακή 28 Μαΐου 2023

ΑΓΧΟΣ



Το άγχος είναι ένα σύνηθες συναίσθημα που έχουμε όταν βρισκόμαστε κάτω από υψηλή πίεση νιώθοντας καταβεβλημένοι και ανίκανοι να ανταπεξέλθουμε. Το άγχος μέχρι ένα σημείο θεωρείται υγιές και μπορεί να μας κάνει καλό αφού μέσω αυτού μπορεί να παρακινηθούμε για να επιτύχουμε κάποιους από τους στόχους μΤο άγχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση. Στην πραγματικότητα, όταν ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με στρεσογόνους παράγοντες, το νευρικό μας σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες, μεταξύ των οποίων η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν το σώμα μας να αντιδράσει επειγόντως. Η

καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα, οι μύες σφίγγονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η αναπνοή επιταχύνεται. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τη δύναμη και την αντοχή μας, μειώνουν τον χρόνο αντίδρασής μας στα διάφορα ερεθίσματα και μας προετοιμάζουν ώστε είτε να αντιμετωπίσουμε έναν πιθανό «κίνδυνο» είτε να φύγουμε. Το άγχος μπορεί να είναι θετικό, εφόσον μας διατηρεί σε εγρήγορση. Αλλά μπορεί να αποτελέσει και σοβαρό πρόβλημα, όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγάλα διαστήματα, χωρίς ενδιάμεσες περιόδους ηρεμίας.Το άγχος με

την μορφή του φόβου, είναι καταρχήν μία φυσιολογική αντίδραση του ψυχισμού του ανθρώπου, με συμμετοχή και του νευρολογικού συστήματος (Αυτόνομου νευρικού συστήματος) και αποτελεί μία προσαρμοστική και αναγκαία αντίδραση, γιατί προειδοποιεί το άτομο ότι μία κατάσταση είναι σωματικά ή ψυχολογικά επιβλαβής και αποτελεί απειλή γι αυτόν.

Ο απλός και φυσιολογικός φόβος διακρίνεται από το άγχος, όσον αφορά την προσαρμοστικότητα ,αν επηρεάζει για παράδειγμα αρνητικά την λειτουργικότητα του παιδιού στον κοινωνικό τομέα (σχέσεις με παιδιά στην ηλικία του και άλλα μέλη της οικογένειάς του) και στη σχολική του επίδοση, την ένταση και την διάρκειά του (η διάρκεια να είναι μεγαλύτερη από 6 μήνες). Επίσης όταν δεν είναι στα πλαίσια της φυσιολογικής ψυχολογικής εξέλιξης του παιδιού και είναι πέρα του εκούσιου ελέγχου του.

Το άγχος και η εκδήλωσή του είναι από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και απαντάται στο 7.3% του πληθυσμού. Όσον αφορά το φύλο, τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή

Το χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ένας έντονος και επίμονος φόβος, που είναι υπερβολικός ή αδικαιολόγητος και που προκαλείται με την παρουσία ή την αναμονή ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή μίας κατάστασης.

Ειδικές φοβίες διαφοροποιούνται ως προς την ηλικία, για παράδειγμα στην ηλικία:

των 7 ετών, ξεκινά η φοβία για τα ζώα,

στην ηλικία των 9 ξεκινά η φοβία για το αίμα

στην ηλικία των 12 η φοβία για τον οδοντίατρο

στην εφηβεία, η φοβία των κλειστών χώρων και κοινωνικές φοβίες

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

· Βήμα #1: Εντοπίστε τι πυροδοτεί το άγχος

· Η λογική είναι να σπάσετε το πρόβλημα σε μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα μέρη. Τι συνέβαινε την ώρα που ένιωσε άγχος το παιδί; Τι σκεφτόταν, τι ένιωθε ή τι έκανε λίγο πριν αισθανθεί έτσι; Μόλις βρουν τις επιμέρους δυσκολίες, μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί τρόπους για να αποτρέψετε το άγχος ή να το αντιμετωπίσετε γρήγορα.

· Βήμα #2: Αντιδράστε με αγάπη

· Δώστε στο παιδί σας επιπλέον αγάπη, χρόνο και προσοχή. Παρακολουθήστε εάν το άγχος επηρεάζει την υγεία, τη συμπεριφορά, τις σκέψεις ή τα συναισθήματά του. Ακούστε το προσεκτικά, μην το κατακρίνετε, μιλήστε του ευγενικά και καθησυχάστε το.

· Βήμα #3: Δώστε το καλό παράδειγμα

· Μιλήστε στο παιδί σας για τρόπους με τους οποίους έχετε αντιμετωπίσει εσείς αγχωτικές καταστάσεις. Δεν αποκλείεται να εμπνευστεί. Δείξτε του ότι το άγχος είναι κάτι φυσιολογικό που όμως περνάει και όλοι το νιώθουν που και που. Αν είστε πολύ αγχώδεις, όμως, αναζητήστε

πρώτα εσείς επαγγελματική βοήθεια για να το διαχειριστείτε, διότι όσα λόγια και να πείτε η συμπεριφορά σας θα δείχνει ασυνεπής.

· Βήμα #4: Ενθαρρύνετε τη θετική σκέψη

· Αν ακούσετε ένα παιδί ή πιο συχνά έναν έφηβο να λέει «Δεν είμαι καλός σε τίποτα», «Δεν μου αρέσει ο εαυτός μου» ή «Φοβάμαι να βγω έξω», ρωτήστε τι το κάνει να νιώθει έτσι και υπενθυμίστε τις στιγμές που πέτυχε.

· Βήμα #5: Καλλιεργήστε καλές συνήθειες

· Ο ύπνος και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικά όπλα αντιμετώπισης του στρες

Αναστασία, Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου