Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ



Από το 1970 οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων άλλαξαν και υιοθέτησαν συνήθειες του Δυτικού κόσμου. Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και στην Ελλάδα. Παιδιά που εμφανίζουν παχυσαρκία από την ηλικία των 2 ετών υπάρχει 80% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι ότι οι γονείς δεν έχουν χρόνο πλέον να δώσουν την κατάλληλη προσοχή στη διατροφή των παιδιών τους, με

αποτέλεσμα να δίνουν στα παιδιά σνακ, γλυκά και πρόχειρα γεύματα με πολύ λίπος και θερμίδες. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα τα παιδιά οδηγούνται στην παιδική παχυσαρκία. Γονείς ή συγγενείς από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού για λόγους συναισθηματικούς πιέζουν το παιδί να φάει κάτι χωρίς αυτό να πεινάει, γιατί πιστεύουν ότι έτσι του δείχνουν την αγάπη τους, αφού δεν έχουν πολύ χρόνο να του αφιερώσουν. Έρευνες για την παιδική παχυσαρκία έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν και παχύσαρκους γονείς. Αν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς τους τρώνε και ασκούνται σωστά τότε και αυτά θα κάνουν το ίδιο. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην 4η θέση στα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών σε ηλικίες 7-11 ετών και στην 3η θέση σε ηλικίες 14-17 ετών , δηλαδή πάνω από το 40% των παιδιών είναι παχύσαρκα! Οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας , μπορεί να αφορούν την ψυχική ή σωματική υγεία του παιδιού. Συνέπειες για την σωματική υγεία του παιδιού:

1) μεταβολικό σύνδρομο

2) αρτηριακή υπέρταση

3) σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

4) δυσλιπιδαιμία

5) διαταραχές στην περίοδο

6) διαταραχές ύπνου

7) αναπνευστικά προβλήματα

8) λιπώδες ήπαρ

9) πέτρες στη χολή

10) γαστρεντερικές διαταραχές

11) προβλήματα σε αρθρώσεις και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες

12) διατροφικές ανεπάρκειες

13) χρόνια συστηματική φλεγμονή

Η ψυχική υγεία του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί καθώς έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχογενών διατροφικών διαταραχών. Τέλος το 63% των παχύσαρκων παιδιών μπορεί να πέσει θύμα bullying.

Μαρίνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου