Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ «ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ» (15 ΟΚΤΩΒΡΗ)

 Ένα μήνα πριν, στις 15 του Σεπτέμβρη 2022, επισκέφτηκε το σχολείο μας ένας ξεχωριστός καλεσμένος. Πρόκειται για το δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά ο οποίος διατηρεί εδώ και χρόνια ιδιαίτερες σχέσεις με το Γυμνάσιο μας. Ο Βαγγέλης, με αφορμή αναπηρίας όρασης που αντιμετωπίζει εκ γενετής, δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της κοινωνικής ευαισθητοποίησης αναφορικά με τα Α.ΜΕ.Α. Προσφέρθηκε λοιπόν και φέτος να συζητήσει με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας , ενημερώνοντάς τους σχετικά την καθημερινότητά των ΑΜΕΑ με προβλήματα όρασης ειδικά αλλά και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την αναπηρία γενικότερα. Ωστόσο, νέα ερωτήματα γεννήθηκαν στους μαθητές μας, μαζί με την επιθυμία να μας ξαναεπισκεφτεί.

«Βαγγέλη πότε θα μας ξανάρθεις;» είναι το ερώτημα που διατύπωσαν και διατυπώνουν τα παιδιά μας ακόμα και τώρα που έχει περάσει ένας μήνας περίπου από την επίσκεψή του. Βαγγέλη, σε ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.

Μαρία Οικονομάκη , ΠΕ02 , Φιλόλογος. 


 

Ενδεικτικά παρατίθενται οι εντυπώσεις τριών μαθητών/τριών μας.

«Ακόμα μια μέρα ξημέρωσε και ξύπνησα γεμάτος ανυπομονησία να πάω σχολείο καθώς σήμερα είχαμε ενημερωθεί ότι ένας κύριος θα μας επισκεπτόταν στην τάξη και θα μας μιλούσε για το είδος αναπηρίας με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπος από τη στιγμή που γεννήθηκε. Aυτό ήταν η ολική απώλεια όρασης.Όταν μας συστήθηκε και ξεκίνησε να μιλάει, σκέφτηκα ότι θα μας έδινε πληροφορίες γενικού τύπου για την αναπηρία που αντιμετωπίζει για την οποία ήδη γνωρίζω από ανθρώπους που έχω ακούσει να μιλάνε επί του θέματος στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως πως έκανα λάθος. Ο κύριος Βαγγέλης, όπως ονομάζεται, όχι μόνο μας έδωσε νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν μπορούσαμε ούτε εγώ ,αλλά ούτε και οι συμμαθητές μου να σκεφτούμε ότι υπάρχουν αλλά και μας άφησε να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζει το «πρόβλημα» του σαν να μην υπάρχει. Ζει μια καθημερινότητα όπως όλοι μας έχοντας κινητό υπολογιστή, ηλεκτρονικές συσκευές και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως ακριβώς όλοι εμείς οι βλέποντες. Αυτό που κάνει στην καθημερινότητά του είναι ότι αναπτύσσει περισσότερο τις υπόλοιπες αισθήσεις του (ακοή, αφή, κλπ).είναι τόσο υπέροχο που αντιμετωπίζει με χαρά και υπερηφάνεια ,τολμώ να πω, την αναπηρία του που μας έκανε όλους, μετά που βγήκαμε από αυτήν την αίθουσα ,να κοιτάξουμε με μια άλλη μάτια το θέμα της αναπηρίας. Μάθαμε, αν μη τι άλλο, να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν ισότιμους, να μη διστάζουμε να τους πλησιάσουμε και να κάνουμε παρέα μαζί τους.

Στέφανος Βιολάρης, μαθητής του τμήματος Γ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου