Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ένας εύκολος τρόπος να φυτεύετε δέντρα μέσω του ίντερνετ χωρίς κόστος! Η μηχανή αναζήτησης της Ecosia.




Αυτό εδώ είναι ένα δεντράκι ακακίας που φυτεύτηκε στο Μπουρκίνα Φάσο. Αν του δοθούν οι κατάλληλες  συνθήκες, θα μεγαλώσει μετά από πολλά χρόνια και θα γίνει ένα δέντρο με πλατιά κλαδιά που παρέχει οξυγόνο και σκιά. Αυτήν την στιγμή, δέντρα ακακίας φυτεύονται σε διάφορες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής για να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση αυτών των χωρών , λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, αυτά τα δεντράκια δεν φύτρωσαν μαγικά μόνα τους από την γη. Είναι το προϊόν  μιας ροής συνδέσμων που καταλήγουν σε μία μηχανή αναζήτησης που την λένε Ecosia. Την στιγμή που γράφτηκε αυτό το μπλογκ, ηEcosia ισχυρίζεται ότι συνολικά έχει φυτέψει 82 εκατομμύρια δέντρα  σε όλο τον κόσμο, από την Ινδονησία, στην Ισπανία, στο ατλαντικό δάσος της Βραζιλίας και σε άλλες 20 περίπου  περιοχές του κόσμου που έχουν τεράστια βιοποικιλότητα, αλλά που είναι απειλουμένη  από τον άνθρωπο και εξαφανίζεται γρήγορα.



Η Ecosia δημιουργήθηκε από τον  Christian Kroll, και με λίγα λόγια χρησιμοποιεί τα περισσότερα τους κέρδη από τις διαφημίσεις στο ίντερνετ σε δεντροφυτεύεις σε διαφορά μέρη του κόσμου. Τα λεφτά πηγαίνουν σε ‘ντόπιους συνεργάτες’ ή φιλανθρωπίες  που φυτεύουν δέντρα.  Για παράδειγμα, μια εταιρία θα πληρώσει ένα ποσό στην Ecosia για να βγει πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν εσύ ψάχνεις για αυτό το πράγμα, και η Ecosia, αφού καλύψει πρώτα το λειτουργικό  κόστος (μισθοί εργαζόμενων, συντήρηση μηχανημάτων κλπ.), ό,τι λεφτά μένουν θα τα στείλει στις κοινότητες που κάνουν την δεντροφύτευση, στις περιοχές που εκείνη την στιγμή είναι  βροχερές. Επιπλέον, η Εcosia είναι  Β-πιστοποιημένη εταιρία(θα πει ότι έχουν βαθμολογηθεί από μια επιτροπή που τσεκάρει αν η κάθε εταιρία κάνει γενικά κάτι καλό για τον κόσμο και τον πλανήτη), με ένα πολύ υψηλό σκορ.
Σε κάθε τόπο, φυτεύουν διάφορα είδη δέντρων που είναι ντόπια, ώστε να μην αποσταθεροποιήσουν το περιβάλλον, και τα νέα είδη  φυτών και δέντρων να μην ‘νικήσουν’ αυτά που υπάρχουν ήδη, και να δημιουργήσουν θέματα με την τροφική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να μην βοηθάνε τον τόπο.
Αν και η Εcosia λειτουργεί με τον Bing, που δεν λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως το google, η ίδια η Ecosia, τα γραφεία τους δηλαδή, λειτουργούν  100% με ηλιακή ενέργεια, και το Bing μειώνει και εκείνο τις δικές του επιπτώσεις στο περιβάλλον σιγά σιγά, με 75% λιγότερες εκπομπές άνθρακα τα τελευταία χρόνια και για το μέλλον.
Συμπεραίνοντας, αν και η Εcosia αρχικά φαίνεται σαν μία απάτη, στην πραγματικότητα όλη αυτή η δουλειά που έχουν καταφέρει είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν θα πει ότι είναι το μόνο που πρέπει να κάνει ο κόσμος για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. Η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων όπως το κρέας και το γάλα, η μείωση του πλαστικού και η χρήση εναλλακτικών υλικών είναι κάποια από τα πολλά πράγματα που πρέπει η ανθρωπότητα να κάνει για να έχουν τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά έναν πλανήτη που δεν κινδυνεύει  από την κλιματική αλλαγή.
ΜΑΡΙΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ Β1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου