Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




Tο μουσείο έχει κατά καιρούς αλλάξει χώρους της έκθεσης των συλλογών του. Η πρώτη έκθεση λειτούργησε τον Μάιο του 1994 στο Ενετικό Φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο. Η δεύτερη έκθεση έγινε τον Αύγουστο του 1994 στον Σίβα (Πυργιωτίσσης) ενώ η τρίτη έκθεση έγινε τον Μάρτιο του 1995 στο Ρέθυμνο. Η τέταρτη έκθεση έγινε από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 1995 στα Ενετικά Νεώρια στο Ηράκλειο. Η πέμπτη έκθεση έγινε από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 1997 στα Νεώρια Χανίων.

Τον Ιούνιο του 1998 το μουσείο ενοικίασε, επισκεύασε και διαρρύθμισε ένα κτίριο 800 τμ στο Ηράκλειο, στην οδό Λεωφόρος Κνωσού 157, το οποίο λειτούργησε ως εκθεσιακός χώρος μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Στην έκθεση εκείνη προσεγγίζεται ο πολύπλοκος από γεωλογική, οικολογική και πολιτιστική άποψη χώρος της ανατολικής Μεσογείου με ρεαλιστικές αναπαραστάσεις οικοσυστημάτων, εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου, φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα και επεξηγηματικά κείμενα.
Σήμερα η έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας του Ηρακλείου, στην οδό Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (Κόλπος Δερματά), το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου για τον σκοπό αυτό.
Το 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Λυμνιωτάκης Κώστας Α6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου