Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι



Η Πρωτοχρονιά είναι για να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου και τους φίλους σου ,έτσι εγώ και η οικογένεια μου αποφασίσαμε να κάνουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε φίλους. Λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι μας έπεσε το ρεύμα και έτσι αργήσαμε να πάμε γιατί η μαμά μου δεν μπορούσε να ετοιμάσει το φαγητό.
     Μετά που ήρθε το ρεύμα η μητέρα μου πήρε το φαγητό και πήγαμε στο σπίτι των φίλων μας. Όταν φτάσαμε το ρεύμα δεν είχε έρθει ακόμα σε αυτούς και έτσι αναγκαστήκαμε να κάτσουμε στο σκοτάδι. Μετά από λίγο εμείς τα παιδιά αποφασίσαμε να παίξουμε χαρτιά, ενώ τρώγαμε γαριδάκια και πατατάκια. Όταν άλλαξε ο χρόνος εμείς ήμασταν στο σκοτάδι ,αλλά λίγο αργότερα ήρθε το ρεύμα και έτσι η μητέρα μου και η φίλη της μητέρας μου άρχισαν να φτιάχνουν αυτά τα πεντανόστιμα φαγητά.

Υπήρχαν πολλά φαγητά με διάφορες ιδιαίτερες μυρωδιές ,όπως το σουφλέ ζυμαρικών στον φούρνο ,η γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι .Οι μεγάλοι έπιναν σαγκριά, η οποία είναι ένα πιο γλυκό κρασί που συνήθως συνοδεύεται με φρούτα, ενώ εμείς τα παιδιά πίναμε πορτοκαλάδα, κόκα κόλα και άλλα .Είχαμε επίσης μία ιδιαίτερη πίτσα που φτιάχνει η φίλη της μητέρας μου .Από όλα όμως το αγαπημένο μου ήταν το γλυκό. Δεν είχαμε την κλασσική βασιλόπιτα αλλά τάρτα σοκολάτας, σάμαλι και παγωτό βανίλια.
Όλα ήταν καταπληκτικά και πολύ γευστικά αλλά και πολύ όμορφα εμφανισιακά.





Τάρτα σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 1 τεμ. κρόκος αυγού
Γέμιση
  • 800 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 γρ. μέλι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη


Ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό έως ότου γίνει μια ομοιογενής ζύμη που ξεκολλάει από τον κάδο και συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το στρώνουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας 22 εκ. πιέζοντάς το να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα. Κόβουμε όσο εξέχει από αυτά (θα περισσέψει ζύμη για άλλη φορά). Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και γεμίζουμε με ρύζι μέχρι πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε την μεμβράνη μαζί με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα με το μέλι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου το γάλα πάρει ένα χρυσαφί χρώμα καραμέλας και αρχίζει να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε πάνω στην ψημένη τάρτα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε λίγο κατά μέρος μέχρι να κρυώσει το μείγμα και να αρχίσει να δένει και το αδειάζουμε στην τάρτα, πάνω από τη στρώση με το ζαχαρούχο. Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η σοκολάτα (περίπου 2 ώρες).

Νικολέτα  Μεθυμάκη Α4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου