Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

AVATAR



Μέχρι το έτος 2154, το ανθρώπινο γένος έχει εξαντλήσει τους ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ της ΓΗΣ και έχει καταστρέψει τα ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ της. Η Διοίκηση Ανάπτυξης Αποθεμάτων (ΔΑΑ) θέλει να εξορύξει ένα πολύτιμο ορυκτό, το ουνομπταίνιο, στην Πανδώρα, ένα πυκνά δασωμένο κατοικήσιμο φεγγάρι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γίγαντα Πολύφημο στο αστρικό σύστημα ΑΛΦΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ. Η Πανδώρα, της οποίας η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης για τους ανθρώπους, κατοικείται από τους Να'βι, ανθρωποειδή μπλε πλάσματα ύψους 3 μέτρων, οι οποίοι ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση και λατρεύουν μια μητέρα θέα που ονομάζεται Έϊουα.

Για να εξερευνήσουν τη βιόσφαιρα της Πανδώρας, επιστήμονες χρησιμοποιούν υβρίδια ανθρώπων και Να'βι τα οποία αποκαλούν "avatar", τα οποία χειρίζονται άνθρωποι που ταιριάζουν γενετικά. Ο Τζέικ Σάλι, ένας παραπληγικός πρώην πεζοναύτης, αντικαθιστά τον πεθαμένο δίδυμο αδερφό του στον χειρισμό ενός Avatar. Η Δόκτωρ Γκρέις Ογκουστίν, επικεφαλής του Προγράμματος Avatar, θεωρεί τον Σάλι ανεπαρκή αντικαταστάτη, αλλά δέχεται τη συμμετοχή του ως σωματοφύλακα. Ενώ προστατεύει τα Avatar της Γκρέις και του επιστήμονα Νορμ Σπέλμαν καθώς συλλέγουν βιολογικές πληροφορίες, το avatar του Τζέικ δέχεται επίθεση από ένα θάνατορ και χάνεται μέσα στο δάσος όπου διασώζεται από τη Νεϊτίρι, μια νεαρή κοπέλα της φυλής των Να'βι. Βλέποντας ένα ευοίωνο προμήνυμα, τον πηγαίνει στη φυλή της όπου η μητέρα της, η Μο'ατ, πνευματικός αρχηγός της φυλής, διατάζει την κόρη της να μυήσει τον Τζέικ στην κοινωνία τους.
Ο Στρατηγός Μάιλς Κουάριτς, επικεφαλής της δύναμης ασφαλείας της ΔΑΑ, υπόσχεται στον Τζέικ ότι θα αποκαταστήσει τα πόδια του αν συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους Να'βι και το χώρο συγκέντρωσής τους, ένα γιγάντιο δενδρόβιο, που λέγεται Δεντρόσπιτο, σε εδάφη που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ουνομπταίνιου. Μετά από τρεις μήνες, ο Τζέικ έχει αρχίσει να συνηθίζει και να γοητεύεται με τη ζωή των ντόπιων. Αφού ο Τζέικ μυηθεί μέσα στη φυλή, μαζί με τη Νεϊτίρι γίνονται ζευγάρι και σύντομα, ο Τζέικ αλλάζει στρατόπεδο όταν επιχειρεί να σαμποτάρει μια μπουλντόζα που απειλεί να καταστρέψει έναν ιερό χώρο των Να'βι. Όταν ο Κουάριτς δείχνει ένα βίντεο με την επίθεση του Τζέικ στη μπουλντόζα στο Πάρκερ Σέλφριτζ και ένα άλλο βίντεο στο οποίο ο Τζέικ παραδέχεται ότι οι Να'βι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Δεντρόσπιτο, ο Σέλφριτζ διατάζει να καταστραφεί το Δεντρόσπιτο
Παρά τη διαφωνία της Γκρέις ότι η καταστροφή του δέντρου θα βλάψει το βιολογικό δίκτυο της Πανδώρα, ο Σέλφριτζ δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους Τζέικ και Γκρέις να πείσουν τους Να'βι να εκκενώσουν την περιοχή πριν ξεκινήσει η επίθεση. Ενώ προσπαθούν να προειδοποιήσουν τους Να'βι, ο Τζέικ ομολογεί ότι είναι κατάσκοπος και οι Να'βι πιάνουν αυτόν και την Γκρέις αιχμάλωτους. Οι άνδρες του Κουάριτς καταστρέφουν το Δεντρόσπιτο, σκοτώνοντας τον πατέρα της Νεϊτίρι καθώς και πολλούς άλλους. Η Μο'ατ ελευθερώνει τους Τζέικ και Γκρέις αλλά αποδεσμεύονται από τα Avatar τους, και ο Κουάριτς τους φυλακίζει. Η πιλότος Τρούντι Τσακόν, αηδιασμένη από την κτηνωδία του Κουάριτς, τους πηγαίνει στο πόστο της Γκρέις αλλά κατά τη διάρκεια της απόδρασής τους, δέχονται τα πυρά του Κουάριτς και η Γκρέις τραυματίζεται. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Να'βι, ο Τζέικ συνδέει το μυαλό του με αυτό του Τορούκ, ένα αρπακτικό που μοιάζει με δράκο, το οποίο οι Να'βι φοβούνται και τιμούν. Ο Τζέικ βρίσκει τους Να'βι στο Ιερό Δέντρο των Ψυχών και παρακαλά τη Μο'ατ να γιατρέψει τη Γκρέις. Η φυλή προσπαθεί να μεταφέρει τη Γκρέις από το ανθρώπινο σώμα της στο Avatar με τη βοήθεια του Δέντρου των Ψυχών, αλλά πεθαίνει πριν η διαδικασία ολοκληρωθεί.
Με την υποστήριξη του καινούριου αρχηγού, του Τσου'τεϊ, ο Τζέικ μιλά για να ενώσει τη φυλή και τους λέει να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν εναντίον του ΔΑΑ. Ο Κουάριτς οργανώνει ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον του Δέντρου των Ψυχών, πιστεύοντας ότι η καταστροφή του θα κάμψει το ηθικό των Να'βι. Την παραμονή της μάχης, ο Τζέικ προσεύχεται στην Έϊουα μέσω του Δέντρου των Ψυχών. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι Να'βι δέχονται μεγάλες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των Τσου'τεϊ και Τρούντι, αλλά διασώζονται όταν η άγρια ζωή της Πανδώρας απροσδόκητα παίρνει μέρος στην επίθεση και μαζί συντρίβουν τους ανθρώπους. Αφού ο Τζέικ καταστρέφει μια αυτοσχέδια βόμβα πριν φτάσει στο Δέντρο των Ψυχών, ο Κουάριτς ανοίγει το κουτί που περιέχει το ανθρώπινο σώμα του Τζέικ, εκθέτοντάς το στη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα της Πανδώρας. Ο Κουάριτς ετοιμάζεται να κόψει το λαρύγγι του Τζέικ, αλλά η Νεϊτίρι σκοτώνει τον Κουάριτς και σώζει τον Τζέικ.
Με εξαίρεση τους Τζέικ, Μαξ, Νορμ και μερικούς άλλους επιστήμονες, όλοι οι άνθρωποι εκδιώκονται από την Πανδώρα και στέλνονται πίσω στη Γη, αφού ο Τζέικ μεταφέρεται μόνιμα στο Avatar του με τη βοήθεια του Δέντρου των Ψυχών.
Το avatar είναι μια παρά πολύ καλή ταινία την όποια την έχω δει τώρα 4 φορές, και δεν θα με πείραζε να την δω άλλη μια φορά.
Λυμνιωτάκης  Κώστας Α6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου