Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Εφηβική ψυχολογία – τρόποι προσέγγισης




Στις μέρες μας δυστυχώς στους εφήβους υπάρχει μία παραπάνω πίεση. Η κοινωνία μας προβάλει συνέχεια πρότυπα τα οποία δεν είναι αληθινά και φέρνουν πολλούς εφήβους στη δύσκολη θέση να νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με την παρέα τους, να ντρέπονται για αυτό που είναι και να προσπαθούν να αλλάξουν μόνο για να <<κολλάνε >> και εκείνοι στην παρέα τους.
Δυστυχώς σχεδόν ποτέ αυτό δεν καταλήγει σε καλό για τους εφήβους . Πολλοί καταλήγουν να έχουν αρκετά ψυχολογικά προβλήματα ,αν όχι προβλήματα υγείας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και έχει σημειωθεί ακόμη και στην χώρα μας το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.
Αυτά μπορούν να προκληθούν από αρκετούς παράγοντες. Όπως την πίεση που ένας γονέας μπορεί να ασκεί στο παιδί του προσπαθώντας να το κάνει <<τέλειο>> σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις, λόγω bulling που ίσως δέχεται είτε στο σχολείο είτε με οποιοδήποτε άλλον τρόπο, από τα πρότυπα που προβάλουν συνεχώς τα social media και άλλα.

Από ό,τι  όμως να έχουν προκληθεί αυτές οι σκέψεις και αυτά τα συναισθήματα σίγουρα το παιδί χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να εμπιστευτεί και να συζητήσει για αυτό που το  απασχολεί. Αυτό πιθανόν να ακούγεται πολύ εύκολο, αλλά πράγματι δεν είναι. Εκείνος που έχει αυτό το πρόβλημα πρέπει να νιώσει ότι ο μπαμπάς του ή η μαμά του ή ο οποιοσδήποτε που έχει απευθυνθεί τον ακούει και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Οι γονείς συχνά δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά τους λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποφέρει από κάτι γιατί είναι ακόμη μικρός, ή και ότι απλώς υπερβάλει, οι φίλοι μπορεί να νομίζουν ότι απλώς ψάχνει προσοχή. Έτσι φτάνουμε στην τελευταία λύση που είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, δηλαδή έναν ψυχολόγο.
Ο ψυχολόγος σίγουρα θα μπορεί να χειριστεί την κατάσταση καλύτερα και από τους γονείς και από τους φίλους. Αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις σε έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο για αυτό το θέμα.
Σίγουρα η καλύτερη λύση είναι να διαλέξεις ο ίδιος σε ποιον επιθυμείς να μιλήσεις και να είσαι σίγουρος ότι αυτό το άτομο μπορεί με κάποιον τρόπο να σε βοηθήσει.
Το μόνο το οποίο πρέπει να θυμάσαι πάντα είναι ότι πότε δεν είσαι μόνος. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θέλει να βοηθήσει και που θα είναι εκεί για εσένα σε ό,τι χρειαστείς. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας.
ΒΛΑΧΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ Α4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου