Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Υπάρχει Ευρωπαίος ο ποίος να μην έχει έρθει σε επαφή με το διαδίκτυο; Στις μέρες μας ελάχιστα άτομα δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό το πρωτοποριακό μέσο της εποχής μας. Αποτελεί κύριο και απαραίτητο πια συντελεστή της καθημερινότητάς μας. Βρίσκεται σε κάθε σπίτι και διευκολύνει τις ζωές μας. Περνάμε αμέτρητες ώρες στη συντροφιά του εκμεταλλευόμενοι την αμεσότητα και την ευκολία του.  Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει μέτρο στην χρήση του, ή όταν το θεωρούμε παραδεισένιο; Γίνεται κάτι σε αυτόν τον πλανήτη να είναι αθώο και απολύτως άκακο;
Το διαδίκτυο μας παρέχει απεριόριστες δυνατότητες, ενημέρωση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, επικοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως πίσω από αυτό καραδοκούν αμέτρητοι κίνδυνοι. Αρχικά τα κρούσματα εξάρτησης αυξάνονται. Πολλοί άνθρωποι περνούν ώρες αποξενωμένοι μπροστά από μια οθόνη σερφάροντας. Τα άτομα που αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ιντερνέτ εκδηλώνουν μειωμένη εξωστρέφεια, αυξημένη νευρωτική συμπεριφορά καθώς και συναισθηματική μοναξιά. Επίσης η προβληματική χρήση του διαδικτύου συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό, στον ψυχολογικό και στον επαγγελματικό τομέα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως έρθουμε σε επαφή με ανεπιθύμητα πρόσωπα. Αρκετά συχνά, παιδιά και έφηβοι παρενοχλούνται, ταπεινώνονται και απειλούνται από γνωστούς ή αγνώστους. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ζωή του παιδιού και ίσως το οδηγήσει σε ασυνήθιστη συμπεριφορά.
Επιπρόσθετα, η παραπλάνηση είναι ίσως ο πιο συχνός κίνδυνος. Οι διαφημίσεις όπως και πολλές ειδήσεις έχουν σκοπό της αποπλάνησή μας. Είτε μας παραπληροφορούν με ψευδή ή αλλοιωμένα γεγονότα είτε θέλουν να μας αποσπάσουν χρήματα με νόμιμους ή παράνομους τρόπους. Καθημερινοί  άνθρωποι πέφτουν θύματα και συχνά καταστρέφονται οικονομικά.
Όπως στην κανονική μας ζωή έτσι και στην ψηφιακή τα στοιχεία μας μπορούν να παραβιαστούν ή να κλαπούν. Πόσες φορές έχουμε ακούσει για εταιρίες που δημοσιεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους; Πόσες φορές έχουν αναφερθεί κλοπές προσωπικών δεδομένων από τους εύστροφους ‘’χάκερς’’; Το να πέσεις θύμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ εύκολο. Δυστυχώς πολλοί την πατάμε και προτού το καταλάβουμε τα δεδομένα μας ρέουν στο διαδίκτυο.
Για να μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε το γνωστό σε όλους μας εργαλείο ‘’ιντερνέτ’’ θα πρέπει να λάβουμε κάποια απαραίτητα μέτρα. Αρχικά πρέπει να κρατιόμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους και για την ορθή του χρήση. Σεμινάρια, ομιλίες, φυλλάδια μας παρέχουν τια αναγκαίες γνώσεις. Η κατανάλωση χρόνου σε ψηφιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι μετρημένη και να μην ξεπερνάει το όριο. Έπειτα θα πρέπει να προσέχουμε σε τι παράθυρα και σελίδες περιηγούμαστε και ιδίως που περιηγούνται τα παιδιά και τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ακόμα, με την εγκατάσταση κατάλληλων προγραμμάτων μπορούμε να αποφύγουμε πολλούς κινδύνους είτε παραβίασης είτε κλοπής είτε και ιών που μπορεί να κολλήσει η συσκευή μας.
Οφείλουμε να έχουμε κριτικό μάτι απέναντι σε κάθε πράγμα που διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε στο διαδίκτυο. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι αναληθή και πιθανώς ανύπαρκτα. Ειδικά οι ψευδείς ειδήσεις επηρεάζουν πολύ κόσμο με θέματα που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή αλλοιώνονται. Γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους αναγνώστες.
Όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τα μηνύματα θα πρέπει αρχικά να αγνοούνται και να μην παίρνονται στα σοβαρά. Στο άτομο που εκφοβίζει θα πρέπει να γίνεται αναφορά στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να προειδοποιείται για τυχόν συνέπιες. Εάν συνεχιστεί ο εκφοβισμός το συμβάν πρέπει να αναφερθεί άμεσα όχι μόνο στους κηδεμόνες αλλά και στην αστυνομία και να ληφθούν απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Το χρήσιμο εργαλείο μας κρύβει πολλούς κινδύνους είναι η αλήθεια. Δεν θα πρέπει όμως αυτό να μας πτοεί ως προς την ορθή του χρήση. Με τους κατάλληλους περιορισμούς μπορούμε να το χρησιμοποιούμε δίχως ενοχές και ανησυχίες. Αρκεί μόνο να ξέρουμε τις παγίδες του και το πώς να τις αποφεύγουμε για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς.   
Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου