Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ



Οι εφημερίδες ήταν και θα παραμείνουν ένα από τα πιο σημαντικά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, παρότι στις μέρες μας η παρουσία της τεχνολογίας και του διαδικτύου είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του αναγνωστικού κοινού.
Οι συνήθειες των σημερινών νέων έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, και είναι γνωστό ότι διαβάζουν γενικά κατά πολύ λιγότερο. Η αλλαγή του τρόπου ζωής των νέων και η μείωση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες. Επίσης, σημαντικό είναι το επίπεδο μόρφωσης των σημερινών νέων που ενώ όλοι πηγαίνουν στο σχολείο, διαβάζουν χωρίς πολλές φορές να κατανοούν, γεγονός που τους κάνει να αντιπαθούν το διάβασμα.
Η ανάγνωση αποτελεί μια συνήθεια που δημιουργείται αρχικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Όσο περισσότερο διαβάζουν εφημερίδες οι γονείς τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν το ίδιο να κάνουν και τα παιδιά. Άλλη βασική αιτία είναι η αντικατάσταση της εφημερίδας από την σύγχρονη τεχνολογία. Πλέον η τηλεόραση και οι υπολογιστές αποτελούν το νέο μέσο ενημέρωσης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Τα παραπάνω συνδυάζουν εικόνα και ήχο, γεγονός που γοητεύει περισσότερο τους νέους και δεν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη και προσπάθεια σε αντίθεση με το διάβασμα μιας εφημερίδας που απαιτεί χρόνο και κριτική σκέψη.
    Είναι σημαντικό να γίνει μια προσπάθεια τόσο από την οικογένεια όσο και από το σχολείο να ενταχθεί η εφημερίδα στην καθημερινότητα και των νέων καθώς τα οφέλη της είναι πολλά. 
Δασκαλάκη Ζωή Β4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου