Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Ελευθερία του λόγου και διαδίκτυο 3



 Το διαδίκτυο είναι ένας παγκόσμιος ιστός που συνδέει κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων.

Μέσα από το διαδίκτυο παρέχονται ανεξάντλητες δυνατότητες για να καλύψουμε ποικίλες ανάγκες μας, όπως η επικοινωνία από απόσταση, οι αγορές, η ψυχαγωγία, αλλά και η ελεύθερη έκφραση των απόψεων και των προβληματισμών μας. Όμως, η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων προς όφελός μας και μόνο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλους χειρισμούς, καθώς είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε καταστάσεις και συμπεριφορές με

αρνητικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η επικοινωνία εξ αποστάσεως εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, καθώς αν συνομιλούμε με άγνωστα άτομα ενδέχεται να αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και να επιχειρήσουν να μας εξαπατήσουν ή να μας βλάψουν. Τα προσωπικά μας στοιχεία και δεδομένα, ακόμα και η ίδια η ζωή μας μπορούν να εκτεθούν στις διαθέσεις κακόβουλων χρηστών. Ακόμα και μια φαινομενικά ακίνδυνη και απλή οικονομική συναλλαγή μπορεί να μας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες. Τέλος, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν εθισμό σε νεότερους, αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους. Αυτός ο σύγχρονος εθισμός τείνει να μετατραπεί σε μια νέα κοινωνική μάστιγα που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και τα αποτελέσματά του θα γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτά στα επόμενα χρόνια.

Κανείς μας δεν μπορεί ούτε και πρέπει να αποκοπεί από αυτόν τον παγκόσμιο ιστό. Όμως, οφείλουμε να μάθουμε να κινούμαστε μέσα σε αυτόν προστατεύοντας τον εαυτό μας με όρια που πρώτα εμείς θα θέσουμε. Ο χρόνος, η ενέργεια και τα χρήματά μας είναι πολύτιμα για να σπαταλούνται μπροστά από μια οθόνη. Ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι σημαντικό να είμαστε και με την ταυτότητα των συνομιλητών μας, αλλά και με το πλαίσιο των συζητήσεών μας. Ας προσπαθήσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις χωρίς να δεχόμαστε ή να εκτοξεύουμε απειλές, προσβολές ή και ύβρεις. Κάποιες φορές, η απόσταση και η ασφάλεια που νιώθουμε πίσω από το πληκτρολόγιο μπορεί να υποσκάψει το αληθινό νόημα του αγαθού της ελευθερίας του λόγου και κατά προέκταση την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Μόνο αν είμαστε σε διαρκή εγρήγορση θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα που το διαδίκτυο δημιουργεί στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή.

 Ελένη Συκ.

Φωτογραφία από fancycrave1 από το Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου