Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Ελευθερία του λόγου και διαδίκτυο 2

 


Το διαδίκτυο έχει τα τελευταία χρόνια επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μας, θετικές, αλλά και αρνητικές. Είναι μια απέραντη <<θάλασσα>> πληροφοριών και γνώσεων, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιό του, έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο αλληλεπίδρασης, και κοινωνικοποίησης των ανθρώπων. Η απόλυτη ελευθερία όμως στην έκφραση και την επικοινωνία, που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο, μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα από <<ευλογία>> <<κατάρα>> για τον χρήστη του. Φαινόμενα που ξεκινούν από τις οικονομικές απάτες και φτάνουν ως την αποπλάνηση ανηλίκων, είναι δυστυχώς συχνά στον

παράλληλο κόσμο του διαδικτύου. Προσωπικά, έχω δει και ακούσει πολλούς ανθρώπους να βιώνουν μπούλινγκ ή παρενόχληση από χρήστες τους οποίους άλλες φορές γνωρίζουν κι άλλες φορές όχι.

Οι παραπάνω κίνδυνοι θα γίνονται όλο και περισσότερο απειλητικοί για όλους μας, αν δεν τεθούν σύντομα κάποια όρια. Ένα παράδειγμα θα ήταν να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χρήση κάποιων εφαρμογών, ενώ σημαντικό είναι να αποκλείονται πριν τη δημοσίευσή τους σχόλια και άλλο υλικό με ακατάλληλο περιεχόμενο ή προσβλητική φρασεολογία. Δεδομένου ότι πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου είναι ανήλικα παιδιά, τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο και γενικότερα η πολιτεία οφείλουν να επαγρυπνούν διαρκώς, να ασκούν έλεγχο και να εφαρμόζουν περιορισμούς, ώστε να μη μετατραπεί το θαυμαστό <<σύμπαν>> του διαδικτύου σε έναν απρόβλεπτο εφιάλτη.

Κατερίνα 

Φωτογραφία από TheDigitalArtist από το Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου