Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 


Μέσα από τον εθελοντισμό, όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Ο εθελοντισμός έχει πολλές μορφές, οι οποίες συμβάλουν σε διαφορετικούς τομείς και βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων.

Κάθε μορφή είναι σημαντική και ο κόσμος χρειάζεται τέτοιου είδους ανθρώπους για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Μία μορφή είναι η φιλανθρωπία. Όλοι πρέπει να σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους που έχει δυσκολίες και που πολλά αναγκαία πράγματα δεν του είναι δεδομένα. Οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη πρέπει να το κάνει. Εκτός από τους ανθρώπους υπάρχουν και τα ζώα τα οποία πρέπει να βοηθάμε εξίσου, γιατί οι δρόμοι αρχίζουν όλο και περισσότερο να γεμίζουν με αδέσποτα. Όποιος θέλει ένα ζωάκι αντί να πάρει από petshop, μια πολύ ωραία επιλογή είναι να υιοθετήσει ένα αδέσποτο.

Επίσης πολύ σημαντικές είναι οι δράσεις στον τομέα της υγείας. Αρχικά, πολύτιμος είναι ο ρόλος που έχουν οι εθελοντές αιμοδότες, καθώς η αιμοδοσία σώζει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Εξίσου χρήσιμη σε αυτόν τον τομέα είναι η δωρεά οργάνων και είναι καλό τα νοσοκομεία να έχουν όργανα για κάθε περίπτωση ασθενή. Μία δράση είναι επίσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι καθημερινά σπεύδουν να βοηθήσουν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός όμως από τους ανθρώπους και τα ζώα υπάρχουν και περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες προσπαθούν να προστατέψουν τον πλανήτη από τα προβλήματα που του προκαλούν οι άνθρωποι.

Η προσφορά του εθελοντισμού στις μέρες μας βοηθάει πολύ την κοινωνία να εξελιχθεί. Πολλές φορές απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και μας γεμίζει ελπίδα. Επίσης, καλλιεργεί το αίσθημα αλληλεγγύης και ομαδικότητας στον κόσμο και μειώνει αισθητά τον κοινωνικό ρατσισμό. Έτσι και η δημοκρατία γίνεται ισχυρότερη.

Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να γίνω εθελόντρια σε μία περιβαλλοντική δράση και ταυτόχρονα να δίνω συχνά αίμα για αυτούς που το χρειάζονται. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε με κάποιον τρόπο, καθώς οι μορφές του εθελοντισμού είναι πάρα πολλές και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα δράσεων.

Άννα-Μαρία

Εικόνα: geralt, pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου