Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ

 


 


Δυστυχώς στις μέρες μας τα περιστατικά μπούλινγκ είναι αυξημένα. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να ξέρουν πώς να το διαχειριστούν σε όποια θέση και αν βρίσκονται. Υπάρχει σε πολλές μορφές αλλά όπως και αν είναι δεν παύει να θεωρείται μια άσχημη έως και εγκληματική πράξη.

Ανάλογα με την εποχή, το μπούλινγκ εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το σωματικό, όταν δηλαδή κάποιοι χτυπάνε, σπρώχνουν και κακοποιούν σωματικά το θύμα τους. Μια άλλη μορφή είναι ο λεκτικός εκφοβισμός που εκδηλώνεται με βρισιές, απειλές και γενικότερα συμπεριφορές που κάνουν τον άλλο να νιώσει άσχημα, να φοβάται αλλά και να ντρέπεται για τον εαυτό του. Κάτι  αρκετά διαδεδομένο στις μέρες μας είναι το διαδικτυακό μπούλινγκ. Κυρίως νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να εκφοβίσουν κάποιον. Το χειρότερο με αυτού το είδους τον εκφοβισμό είναι μπορεί να γίνεται ανώνυμα, πράγμα που τρομάζει περισσότερο.

Είναι δύσκολο να σταματήσουμε τον εκφοβισμό, όμως μπορούμε να προστατευτούμε εάν ενημερωθούμε και ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε. Όποιος έχει πέσει θύμα εκφοβισμού πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του και ότι πολλά άτομα βιώνουν την ίδια κατάσταση. Καλό θα είναι να μιλήσει σε άτομα που εμπιστεύεται όπως η οικογένεια, οι φίλοι και οι καθηγητές. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν και να έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ένα περιστατικό χωρίς να φοβηθούν απειλές. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι το θύμα ο ίδιος, μπορεί να είναι μάρτυρας του περιστατικού κα θα πρέπει να βοηθήσει.

Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν τις φρικτές συνέπειες του μπούλινγκ για να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι όσοι είναι θύματα να μιλήσουν σε κάποιον, γιατί έτσι μπορεί να σώσουν τον εαυτό τους αλλά και πολλά ακόμα άτομα.

 

Άννα-Μαρία

Εικόνα: 263582, pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου