Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η διατροφική αξία των οσπρίων



Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100 γραμ περίπου).Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με αποτέλεσμα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Να και μία νόστιμη συνταγή με όσπρια:

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά

2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα/μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)

2 φλ. τρίμματα ψωμιού

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο αλεύρι για πανάρισμα

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

λεμόνι για το σερβίρισμα

Για τη σως

2-3 ώριμα αβοκάντο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

λίγο χυμό λεμονιού

λίγο αλάτι

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου