Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ποσοστά και επιπτώσεις του καπνίσματος



ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει παραπάνω από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι καρκινογόνες. Οι άνθρωποι που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων όπως:

· ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος

· ανεύρυσμα της αορτής

· πρόωρη θνησιμότητα από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος

· καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος

· λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

· μειωμένη γονιμότητα

· καταρράκτη

· φτωχότερη ποιότητα ζωής

· χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο (χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα)

· εγκεφαλικό επεισόδιο

· περιφερική αρτηριακή νόσο

· καρκίνο του μαστού



ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία της εγκύου και οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

· Περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.

· Αυξημένο κίνδυνο αποβολών.

· Αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης ή θνησιγένειας.

· Αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας, συγγενών ανωμαλιών και πρόωρου τοκετού.

· Καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Υπάρχουν, επίσης, κίνδυνοι για την υγεία του μωρού, όπως:

· Χαμηλό βάρος γέννησης των βρεφών.

· Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης στην εφηβική ηλικία.

· Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος των βρεφών κατά 1,24 φορές κατά την περιγεννητική περίοδο (το διάστημα από την 28η εβδομάδα της κύησης έως και την 1η εβδομάδα της ζωής του βρέφους). Ακόμη το κάπνισμα της μητέρας κατά την περιγεννητική περίοδο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος ή συριγμού της αναπνοής κατά 30%, πριν ακόμη το παιδί φτάσει στην ηλικία των 6 ετών και κατά 13%, όταν το παιδί φτάσει στη σχολική ηλικία.

· Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού.

· Αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης άσθματος κατά την παιδική ηλικία, καθώς και αιτιολογική σύνδεση με την εμφάνιση υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας και εκκριτικής μέσης ωτίτιδας.

ΠΟΣΟΣΤΑ

Στην Ελλάδα καπνίζει το 37% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα. Ειδικότερα, τα ποσοστά που αφορούν ηλικίες 18-34 είναι 37,7%, για τις ηλικίες 35-54 είναι 51,2% και για τις ηλικίες πάνω από 55 είναι 17,9%. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό, το 36% των Ελληνίδων, καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης εκ των οποίων μόνο το 19% διακόπτουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί ετησίως 600.000 θανάτους μη καπνιστών, από τους οποίους 150.000 είναι παιδιά. Αντίστοιχα,

υπάρχουν και χαμηλά ποσοστά καπνίσματος στις ηλικίες 12 - 17 ετών διαπιστώνει και άλλη μελέτη, στην οποία το ποσοστό καπνιστών μεταξύ των αγοριών ήταν 8,9% και μεταξύ των κοριτσιών 9,5%.Πρώην καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα μεταξύ 35 και 44 ετών, εμφάνισαν 21% υψηλότερο ποσοστό θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν υπήρξαν ποτέ τους καπνιστές. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα μεταξύ 45 και 54 ετών, εμφάνισαν 47% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες από ό,τι οι μη καπνιστές.

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου