Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΈΦΗΒΟΙ ΚΑΠΝΊΖΟΥΝ?



Οι έφηβοι έχουν πολλούς λόγους για τους οποίους αρχίζουν το κάπνισμα:

1. Καπνίζουν οι φίλοι τους

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι έφηβοι αρχίζουν να καπνίζουν είναι η επιρροή και η πίεση από τους συνομηλίκους τους. Πάνω από το 70 τοις εκατό των εφήβων λένε ότι έχουν φίλους που καπνίζουν και ότι η πίεση από τους συνομηλίκους είναι ο νούμερο ένα λόγος για να αρχίσουν το κάπνισμα.

2.Οι γονείς τους καπνίζουν

Οι έφηβοι που ζουν σε ένα σπίτι όπου ένας ή και οι δύο γονείς τους καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, σε σχέση με άλλους εφήβους. Οι έφηβοι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αισθάνονται ότι όλοι οι ενήλικες καπνίζουν και αρχίζουν το κάπνισμα επειδή αυτό θα τους κάνει να φαίνονται και να αισθάνονται ότι έχουν μεγαλώσει.

3.Μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος

Τα κορίτσια μπορεί να ξεκινήσουν το κάπνισμα, επειδή ανησυχούν για το βάρος τους. Το κύριο χημικό συστατικό του καπνού είναι η νικοτίνη, ένα διεγερτικό, που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και αυτό προκαλεί απώλεια βάρους.

4.Απλά θέλουν να το δοκιμάσουν

Το κάπνισμα είναι πολύ πιο εθιστικό από ό,τι μπορεί να πιστεύετε. Πάνω από το ήμισυ των εφήβων που αρχίζουν το κάπνισμα εθίζονται.

5.Επηρεάζονται από τις διαφημίσεις

Η προώθηση των προϊόντων καπνού είναι ακόμα ισχυρότερη επιρροή στην ενθάρρυνση των εφήβων να ξεκινήσουν το κάπνισμα, από αυτή που δέχονται από τους συνομηλίκους.

Οι διαφημιστικές εκστρατείες είναι γεμάτες με μηνύματα και εικόνες που αντανακλούν το σύστημα αξιών των εφήβων, όπως τη δημοτικότητα, την ανεξαρτησία, την σεξουαλικότητα, τη γενναιότητα και την «μαγκιά». Το 70% των νέων είναι δεκτικοί σε διαφημίσεις των προϊόντων καπνού.

Γιάννης, Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου