Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Το κάπνισμα

 


Το κάπνισμα είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την υπέρταση) και είναι σήμερα υπεύθυνο για το θάνατο ενός στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως.

Με την πανδημία και το lockdown έχει αυξηθεί η παχυσαρκία και έχουμε αύξηση στην χρήση απαγορευμένων και εξαρτησιογόνων ουσιών, στις οποίες πρέπει να προστεθεί και το κάπνισμα, τα αποτελέσματα από την αύξηση του οποίου θα φανούν σε 5-10 χρόνια.

Το 1987 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, προκειμένου να προσελκύσει παγκοσμίως την προσοχή πάνω στην επιδημία του καπνίσματος και τις θανατηφόρες συνέπειές της. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να τονιστούν ειδικά μηνύματα για τον περιορισμό του καπνίσματος και για τη συμμόρφωση στη Σύμβαση - Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Το κάπνισμα είναι η υπ’ αριθμόν ένα επιδημία που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Για τον κάθε καπνιστή η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο «μια και έξω» ή εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να την ακολουθήσετε, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στη σταδιακή μείωση και διακοπή.Η διακοπή «μια και έξω» αποτελεί δύσκολο στόχο και η αποτυχία σε έναν υψηλό στόχο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και κατά συνέπεια τροχοπέδη στην προσπάθειά σας. Συνήθως, είναι πιο εφικτό να επιτύχει κανείς έναν δύσκολο και μεγάλο στόχο μέσα από την εκπλήρωση μικρών και εφικτών στόχων.

Εάν ωστόσο δεν έχετε κάνει προηγούμενες απόπειρες διακοπής και πιστεύετε ότι είστε σε θέση να διακόψετε το κάπνισμα από τη μία μέρα στην άλλη, τότε ίσως είναι καλύτερα να εφαρμόσετε τη μέθοδο διακοπής «μια και έξω»

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ: Η ΤΣΙΧΛΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

Ο καπνιστής μασά την τσίχλα και μόλις αισθανθεί ένα κάψιμο στη γλώσσα, την τοποθετεί ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόλις ο καπνιστής αισθανθεί ξανά την επιθυμία για τσιγάρο. Η νικοτίνη που απελευθερώνεται φτάνει στο μέγιστο επίπεδο σε 20-30 δευτερόλεπτα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόλις ο καπνιστής αισθανθεί ξανά την επιθυμία για τσιγάρο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΤΑΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου