Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΨΑΡΙΑ



Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αντ’ αυτού, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσδίδουν ως επί το πλείστον στα ψάρια την υψηλή διατροφική τους αξία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών, προστασία από κατάθλιψη, νόσο Alzheimer και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας. Υπάρχουν ψάρια τα οποία περιέχουν ακόμα και 60% ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K, από τα συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. Τα πιο λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, όπου παρότι είμαστε μία χώρα με ηλιοφάνεια, έχει φανεί ότι έχουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη. Τέλος, τα πιο μικρά ψάρια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, μέταλλα απαραίτητα για τα οστά.

Όσον αφορά τις θερμίδες, αυτές κυμαίνονται από 150-300 θερμίδες/ 100γρ, αναλόγως το ψάρι. Ενδεικτικά ακολουθεί πίνακας με τις θερμίδες (ανά 100γρ) κάποιων ψαριών:

Είδος ψαριού Ενέργεια (kcal)

Σκουμπρί 300

Μπακαλιάρος 260

Ρέγγα 250

Σολομός 150-230

Σαρδέλα 210

Τόνος 120-190

Τσιπούρα 190

Ξιφίας 155

Πολυάριθμες είναι οι συνταγές με τις οποίες μπορούμε να ετοιμάσουμε και να απολαύσουμε τα τόσο ωφέλιμα ψάρια. Η πλέον διάσημη κι αγαπημένη από αυτές είναι χωρίς αμφιβολία η δυναμωτική ψαρόσουπα!

Συγκεντρώστε τα υλικά και ετοιμάστε την!

1 ½ -2 κιλά φρέσκα ψάρια, καθαρισμένα

3 μέτρια κρεμμύδια (χαραγμένα στα 4)

4 καρότα ολόκληρα

4 κολοκυθάκια τρυφερά ολόκληρα

1 μικρή ντομάτα ολόκληρη (ξεφλουδισμένη και χαραγμένη στα 4)

5-6 πατάτες μέτριες (κομμένες στη μέση)

½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ

½ ματσάκι σέλινο

½ ματσάκι σέλινο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτρμμένο

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια

Ανδρέας, Χαρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου