Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


   

 Πολλοί μαθητές αναρωτιούνται  γιατί τα αρχαία ελληνικά είναι στην διδακτέα ύλη στα σχολεία  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τους φαίνεται περιττή και καθόλου χρήσιμη  η γνώση κάποιας νεκρής γλώσσας. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μερικοί μαθητές  παρουσιάζουν την άποψη ότι  αν  δεν διδάσκονταν τα αρχαία ελληνικά στα σχολεία, θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα αφού δεν θα υπήρχε ένα τόσο δύσκολο μάθημα.
     Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι μαθαίνοντας τα αρχαία ελληνικά, οι μαθητές  μαθαίνουν  να χρησιμοποιούν καλύτερα την ελληνική γλωσσά. Επιπλέον,  συμφώνα με την γνώμη τους  η γνώση των αρχαίων ελληνικών  βοηθάει  στην σωστή ορθογραφία . Κατά την γνώμη μου,  η γνώμη των εκπαιδευτικών είναι σωστή αλλά όχι ολοκληρωμένη.

Δεν παραλείπω τους εθνικιστές που  θεωρούν την Ελληνική γλωσσά και της ρίζες της μοναδική και καλύτερη από όλες τις άλλες. Παρόμοιες ιδέες με τους εθνικιστές  έχουν αυτοί οι οποίοι  πάσχουν από προγονοπληξία  που νομίζουν ότι αν  κάποιος έλληνας δεν κατέχει την γνώση της ελληνικής γλώσσας έχει διαπράξει εθνικό αμάρτημα. Οι απόψεις αυτές έχουν υποστηρικτές αλλά οι περισσότεροι έλληνες κατέρριψαν αυτές τις ιδέες.
     Κατά την γνώμη μου, ο πραγματικός λόγος δεν είναι μόνο η καλύτερη χρήση της ελληνικής γλώσσας αλλά και ότι αυτή η γλώσσα είναι η κληρονομιά μας. Είναι η ρίζα του ελληνικού πολιτισμού μας και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Εκτός αυτού οι αρχαίοι έλληνες δημιούργησαν πολλές λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα από την ελληνική αλλά και άλλες γλώσσες  του κόσμου. Τα μνημεία, τα εκθέματα στα μουσεία, δεν είναι περισσότερο σημαντικά από αυτήν την αρχαία γλώσσα που έχει τις ρίζες της η σημερινή μας γλωσσά . Τα ελληνικά. Στα αρχαία ελληνικά έχουν γραφτεί χιλιάδες ποιήματα, κομμάτια τεράστιας σημασίας, όχι μόνο τοπικής αλλά και παγκόσμιας σημασίας , λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα. Οι έλληνες κληρονόμησαν αυτή την γλώσσα και τώρα πρέπει να την κρατάνε να μην φύγει και χαθεί όπως πολλές άλλες γλώσσες στο παρελθόν.
Δεν λέω ότι πρέπει στα σχολεία να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά με κάθε λεπτομέρεια. Είναι δύσκολο και περιττό σε ένα παιδί να μάθει όλο το συντακτικό και όλη την γραμματική των αρχαίων ελληνικών. Η άποψη μου είναι ότι οι μαθητές πρέπει να ξέρουν τις βασικές γνώσεις και να διδάσκονται τα κείμενα των αρχαίων ελλήνων που έχουν ένα βαθύτερο νόημα και να έχουν μία θετική άποψη για τα αρχαία και όχι ως ένα μάθημα με μεγάλη δυσκολία που είναι περιττό.
Σουμελίδης Στέφανος Γ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου