Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί τη βιογραφία του σπουδαίου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Δείχνει ένα μέρος της ζωής του ζωγράφου ιμπρεσιονιστή εστιάζοντας στην περίοδο που πέρασε στο Αρλ της Γαλλίας όπου εμπνεύστηκε και ζωγράφισε μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακές του. Ο σκηνοθέτης, Τζούλιαν Σνάμπελ, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά.
Μέσα από την ταινία εξιστορούνται πολλά γνωστά γεγονότα όσον αφορά τον Βίνσεντ, όπως η γνωριμία με τον καλό του φίλο Πωλ Γκογκέν, το κόψιμο του αυτιού του, ο πυροβολισμός που δέχτηκε κ.α. Παρακολουθώντας το φανταστικό αυτό έργο του Σνάμπελ, μπορούμε να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα, τις αντιδράσεις και την συμπεριφορά του Βαν Γκογκ.
Η σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερη και ασυνήθιστη , θέλοντας να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα και το πώς αντιλαμβανόταν τον κόσμο γύρω του. Το πείσμα, οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις του σχετικά με την ζωγραφική φανερώνονται θαυμάσια μέσα από την ταινία.
 Η ζωγραφική ήταν ο τρόπος έκφρασής του, το μέσο να περάσει αυτά που έβλεπε στους άλλους. Η ψυχολογική διαταραχή του πρωταγωνιστή αποδίδεται με επανάληψη ομιλιών που αντιπροσωπεύουν το μπέρδεμα και το χάος που επικρατούσε στο κεφάλι του. Ο αδελφός του Βίνσεντ, Τεό Βαν Γκογκ τον επισκέπτεται κάθε φορά όταν χρειάζεται την βοήθειά του, αποδίδοντας έτσι πιστότατα την στενή τους σχέση. Βλέποντας το έργο συντροφεύουμε τον πρωταγωνιστή μέχρι το τέλος της ζωής του και το μοίρασμα των δημιουργιών του μετά τον θάνατό του.
Το << Στην πύλη της αιωνιότητας>> είναι μια ταινία που θα απολαύσει καθένας, ο οποίος ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τα βιώματα του ζωγράφου, καθώς και όσοι επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Οι εικόνες είναι απερίγραπτες και σαγηνευτικές ενώ παράλληλα η ενσάρκωση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ από τον Γουίλεμ Νταφόε μοναδική. Δεν αποτελεί μόνο μια βιογραφική αλλά προπαντός μια διδαχτική ταινία. Σίγουρα αξίζει να προσφέρετε λίγο από τον χρόνο σας για να την δείτε, μιας που όλα όσα μας προσέφερε εκείνος ο ζωγράφος χωρίς να το ξέρει, σίγουρα δεν συγκρίνονται με όσα μπορούμε να του ανταποδώσουμε… 

Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου