Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μαθητές του γυμνασίου θα κληθούν να αποφασίσουν για τις  σπουδές που θα ακολουθήσουν μετά το σχολείο  . Η  επιλογή του  επαγγέλματος αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση στη ζωή. Τα  βασικά κριτήρια  που θα πρέπει να λάβει υπ όψιν ένας νέος είναι ποικίλα .
  Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που να μας  αρέσει πραγματικά και να είναι σύμφωνο με τα ενδιαφέροντα μας . Όχι όμως μόνο να μας  αρέσει  αλλά και να μπορούμε  ,να έχουμε  τι ικανότητες να το ασκήσουμε . Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε   ποιες είναι οι κλίσεις μας  και πως μπορούμε  να τις αξιοποιήσουμε  δημιουργικά . Γι αυτό και κατά την επιλογή  δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από το κοινωνικό και οικογενειακό μας περίγυρο αλλά να είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση .

      Από την άλλη  ο ρόλος της εργασίας είναι βιοποριστικός. Μας επιφέρει ένα σταθερό εισόδημα και μας βοηθά να καλύψουμε τις ανάγκες μας .Επομένως θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή εάν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών θα υπάρχει δυνατότητα να βρούμε εύκολα εργασία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών και   αν οι οικονομικές απολαβές που θα έχουμε θα καλύπτουν τις ανάγκες μας  .
    Είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα επάγγελμα που μας ταιριάζει γιατί μονό τότε  η εργασία θα αποτελεί μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση και όχι μια καταναγκαστική εργασία και   θα έχουμε πιθανότητες να επιτύχουμε σε αυτό.

 Δασκαλάκη Ζωή Β4








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου