Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Πολλές φορές όταν επιθυμούμε να χαλαρώσουμε και να περάσουμε ανέμελα τον χρόνο μας, καταφεύγουμε στην, γνωστή σε όλους μας, τηλεόραση. Κάθε κανάλι της έχει και ένα ορισμένο πρόγραμμα απευθυνόμενο στους τηλεθεατές της. Είναι όμως πάντα ό,τι μας παρουσιάζουν κατάλληλο για παρακολούθηση;
Αναμφίβολα όλοι έχουμε παρακολουθήσει έστω και λίγο, κάποια πρωινή εκπομπή. Το επίπεδο τους (των περισσοτέρων τουλάχιστον) είναι πολύ χαμηλό και σκοπό έχουν να μας προωθήσουν έναν ιδανικό τρόπο ζωής, τον οποίο διαλέγουν και μας επιβάλουν με υπερβολική ευκολία. Πρώτον, σε τέτοιου είδους προγράμματα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αφιερώνεται σε  πληροφορίες και ανούσια κουτσομπολιά για επώνυμους ανθρώπους, θέλοντας άλλοτε να τους επαινέσουν και άλλοτε να διχάσουν τις σκέψεις μας προς το άτομο τους. Ακόμα, παρακολουθώντας τες, τους δίνουμε την άδεια να παρεμβαίνουν στην ζωή μας και να τη διαμορφώνουν με τρόπο ουτοπικό παρουσιάζοντας θέματα αστρολογίας, μόδας, διασκέδασης, ‘’επώνυμης’’ επικαιρότητας και χλευασμού.

Οι σειρές, η πλειοψηφία των οποίων είναι εμπνευσμένες από ήδη υπάρχουσες δουλειές, είναι κατά κύριο λόγο δραματικές και κωμικές. Και αυτές προβάλουν έναν μη ρεαλιστικό τρόπο ζωής περιλαμβάνοντας πρότυπα και συνήθειες του πολιτισμού μας σε υπερβολικά ψεύτικο βαθμό. Κατά αυτόν τον τρόπο η εικόνα που περνιέται σε όποιον παρακολουθήσει έστω και ένα επεισόδιο είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη, γεμάτη εγκληματικότητα και μελοδραματισμούς ή γεμάτη προκαταλήψεις και ψέματα.
Ένας τηλεθεατής δεν μπορεί να βρει αξιοπιστία ούτε στα δελτία ειδήσεων. Η  ενημέρωση  γίνεται ιδιοτελώς και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Πολλά από τα τηλεοπτικά κανάλια, αν όχι όλα, υποστηρίζουν έμμεσα διάφορους πολιτικούς χώρους και ανακοινώνουν τις ειδήσεις με συμφεροντολογικό τρόπο προς την πολιτική τους προτίμηση. Έτσι αποσιωπούνται γεγονότα, ενώ άλλες φορές εκλείπει η έγκυρη πληροφόρηση, συμβάλλοντας στην παραπληροφόρηση της μάζας.
Γενικά επικρατεί μια προωθητική στρατηγική σε όλους τους τηλεοπτικούς χώρους. Πολλά από τα προγράμματα που παρακολουθούμε είναι στημένα. Η ίντριγκα είναι ο κύριος στόχος τους ούτως ώστε να αποσπάσουν τηλεθέαση. Για να βελτιωθούν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει φυσικά να ανεξαρτητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από οποιαδήποτε οικονομική ή πολιτική παρέμβαση. Η ανακοίνωση και αξιολόγηση των ειδήσεων οφείλει να γίνεται ανάλογα με την
σπουδαιότητα και την χρονική στιγμή του γεγονότος. Εκπομπές που αληθινά αφορούν τους πολίτες πρέπει να ενταχθούν στα τηλεοπτικά προγράμματα και να αποφευχθούν  προγράμματα που υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και το επίπεδό μας. 
Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου