Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη από τον κύριο Κατσαντά Βασίλη



Ο κος Κατσαντάς ξεκίνησε Καράτε το 1989. Τέλειωσε την σχολή προπονητών και τώρα έχει την δικιά του σχολή στο Παγκρήτιο Στάδιο διδάσκοντας shotokan karate do. Η σχολή του έχει διαπρέψει σε πρωταθλήματα πανελλήνιου και  παγκρήτιου επιπέδου. Είχαμε την τιμή ο κύριος Κατσαντάς να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη. Σας ευχαριστούμε πολύ!!

« Πόσες φορές την εβδομάδα θα ήταν το ιδανικό για έναν αθλητή και έναν πρωταθλητή να προπονείται ; »
-                      Το ιδανικό για έναν αθλητή θα ήταν να αθλείται έως 3 φορές την εβδομάδα. Από την στιγμή που ο αθλητής αποφασίσει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να προπονείται 5 φορές την εβδομάδα.
« Τι εμπειρίες παίρνει ένας αθλητής από τα πρωταθλήματα ; »
-                      Ένας αθλητής παίρνει αρκετές εμπειρίες από ένα πρωτάθλημα (πέρα του ευ αγωνίζεσθε ) όπως αγωνιστικότητα, γνωριμία με άλλα άτομα και εννοείται  μαθαίνει από τα λάθη του και  τα δουλεύει για τα μελλοντικά πρωταθλήματα.
«Ως προπονητής, τι θα συμβουλεύατε έναν αθλητή να προσέχει σε ένα πρωτάθλημα;»
-                      Ως προπονητής θα συμβούλευα έναν αθλητή να προσέχει σε ένα πρωτάθλημα την σωματική ακεραιότητά του και του αντίπαλου του, δηλαδή να μην χτυπάει, ούτε να χτυπηθεί, να έχει σεβασμό στον συναθλητή του, να κερδίσει τίμια και όχι αντιαθλητικά τον αγώνα του και να θυμάται ότι παίζει για την εμπειρία και όχι για την νίκη, άλλα αν η νίκη έρθει, ήρθε.
« Ποια ηλικία θα λέγατε ότι είναι μια καλή ηλικία για αθλητισμό και πρωταθλητισμό ; »
-                      Άποψη μου είναι ότι η κατάλληλη ηλικία για αθλητισμό είναι από 5 ετών και άνω σε οποιοδήποτε άθλημα, όχι μόνο στο καράτε. Όταν θες να κάνεις πρωταθλητισμό δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία, άλλα πρέπει να υπάρχει η σωστή βάση, οπότε περίπου 10 ετών κι άνω, ώστε να είναι ξεκάθαρη στο παιδί η επιλογή ανάμεσα στον αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό.

« Θεωρείται πως το καράτε σας έχει κάνει πιο δυνατό συναισθηματικά ;»
-Εννοείται πως το καράτε σε κάνει πιο δυνατό και συναισθηματικά αλλά και σαν άνθρωπο, διότι το καράτε είναι ένα άθλημα πειθαρχίας και σεβασμού, σε βοηθά να ανταπεξέλθεις σε κάποιες προσωπικές στιγμές της ζωής σου οι οποίες για να τις ξεπεράσεις θέλουν δύναμη.
« Το καράτε είναι άμυνα ή επίθεση ; »
-                      Το καράτε ποτέ δεν είναι επίθεση, πάντα είναι άμυνα. Ένας καρατίστας ξεκινάει με άμυνα και μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή του και πρέπει να προστατευτεί χρησιμοποιεί επίθεση.
«Πώς αισθάνεστε που το καράτε πλέον έχει ενταχθεί στους ολυμπιακούς αγώνες;»
-                      Το καράτε είναι στους Ολυμπιακούς αγώνες, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Θα διεξαχθούν στην χώρα του καράτε ( Ιαπωνία) και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί να είναι και στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς αγώνες, γιατί είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να προσφέρει παρά πολλά στον αθλητή και γενικά στον αθλητισμό

                  Ροβίθη Δήμητρα-Μαρία   Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου