Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


Τον περασμένο Ιανουάριο δημοσιεύονταν άρθρα τα οποία αναφέρονταν στην λειψυδρία του νησιού μας σε σχέση με άλλες χρονιές κι ας βρισκόμασταν στην καρδιά του χειμώνα. Από τα στοιχεία μάλιστα που είχε συγκεντρώσει η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης παρατηρήθηκε μέχρι και 50% μείωση βροχοπτώσεων μεταξύ Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τα 6 περασμένα χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίνο Κριτσωτάκη σημειώθηκε 10%-30%  μείωση στην βόρεια πεδινή Κρήτη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη 2018, σε σχέση πάντα με τα 6 περασμένα έτη. Αντίστοιχα στην νότια Κρήτη η μείωση ήταν 15%-40%. Ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην κεντρική Κρήτη και στα ορεινά όπου η μείωση των βροχοπτώσεων άγγιξε και τα 50%. Η μόνη περιοχή όπου υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα ήταν μια περιοχή δυτικά των Χανίων. Θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η Σητεία όπου είχαμε υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης. Όλα αυτά μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη για να μην αναφερθούμε στον Ιανουάριο και τους ανοιξιάτικους μήνες.

Αντίθετα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από φαινόμενα κακοκαιρίας όπως ο ‘’Ραφαήλ’’, η ‘’Σοφία’’, ο ‘’Τηλέμαχος’’ και η ‘’Υπατία’’ που μας  επισκέφθηκε τελευταία. Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας για τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα, προσδοκεί κανείς «κανονικές» χειμωνιάτικες συνθήκες με χιόνια, βροχές και ανέμους… Είναι παράλογα υπερβολικό λοιπόν να μιλάμε για τέτοια φαινόμενα με τρόπο πρωτόγνωρο, ενώ στην ουσία πρόκειται για φυσιολογικό καιρό της εποχής που διανύουμε.

Η εστίαση σε αυτά τα φαινόμενα πιστεύω είναι μεγαλύτερη στο νησί μας διότι όπως προείπα, ο περασμένος χρόνος (ίσως καλύτερα τα δύο τελευταία χρόνια, αν όχι παραπάνω) σημείωσε αρκετή μείωση των βροχοπτώσεων ενώ φέτος έχουν σημειωθεί περισσότερα «πλημμυρικά» φαινόμενα. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη υπήρξαν πολύ ξηρά, (και μάλιστα το περασμένο έτος ανακοινώθηκαν μέτρα εξοικονόμησης νερού)και ξεχάσαμε την εικόνα και την αίσθηση του χειμώνα. Έτσι η φετινή φυσιολογική πορεία του καιρού μας φαίνεται αλλόκοτη και ακραία. Η έμφαση που δίνουν στα καιρικά φαινόμενα χαρίζοντάς τους ονόματα για περισσότερη ‘’δραματοποίηση’’ και η πληθώρα πληροφοριών έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Με λίγα λόγια η έμφαση που έχουν δώσει τα κανάλια και γενικά τα μέσα ενημέρωσης στα καιρικά φαινόμενα είναι υπερβολική και δεν θα έπρεπε να γίνεται.

Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου