Αρκετές φορές γίνεται συζήτηση για το αν υπάρχει ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή. Η ελευθερία είναι υπαρκτή, αν και τα όριά της είναι ένα ζητούμενο.
Αρχικά, εννοείται ότι καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του για ένα άρθρο ή κάποια ανάρτηση που διαβάζει στο διαδίκτυο κι αυτή η έμμεση ανταλλαγή απόψεων είναι επωφελής τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη.
Άλλωστε, η απρόσκοπτη διατύπωση κάθε γνώμης, χωρίς το φόβο του ελέγχου, αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χωρίς αυτήν την ελευθερία η Δημοκρατία δε λειτουργεί και η κοινωνία δεν προοδεύει, καθώς οι πολλοί υποτάσσονται στη βούληση του ενός ανωτέρου. Ειδικά στην εποχή μας, γίνεται φανερό ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και δικτύωσης επηρεάζουν τις κρατικές αποφάσεις, γεγονός που φανερώνει τη δύναμη της συλλογικής, ελεύθερης φωνής των πολιτών.
Όμως, προκειμένου να διαφυλαχτεί το πολύτιμο αυτό κοινωνικό και δημοκρατικό αγαθό, θα πρέπει να υπάρχουν όρια. Για παράδειγμα, επιστρέφοντας στα παραπάνω, τα σχόλια σε ένα άρθρο ή μια ανάρτηση είναι ευπρόσδεκτα και χρήσιμα μόνο όταν δεν προσβάλλουν, θίγουν ή αποθαρρύνουν τους εμπλεκόμενους. Ακόμα κι αν υπάρχει αγεφύρωτη διάσταση απόψεων, κανένας δεν χρειάζεται να επιβληθεί. Η συζήτηση κι η επικοινωνία είναι η ουσία.
Κλείνοντας, η ελευθερία της έκφρασης είναι στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες κεκτημένη, τα όριά της όμως παραμένουν ένα πεδίο προβληματισμού, όπου η ατομική ευθύνη έχει καθοριστικό ρόλο. Όλοι μας χρειάζεται να καλλιεργήσουμε τη λογική και την κριτική σκέψη μας ώστε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε όλες τις απόψεις και να τις θεωρούμε εξίσου σημαντικές με τις δικές μας.
Μάριος
Thomas Ulrich από το Pixabay
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου