Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Έλεγχος συναισθημάτων



Τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου λειτουργούν διαφορετικά. Κάποια είναι πιο έντονα από κάποια άλλα. Στους εφήβους η διαχείριση των συναισθημάτων είναι δύσκολη ως προς την επίτευξη. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τα διαχειριζόμαστε με όποιους τρόπους μπορούμε.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Αυτά που πρέπει να ελέγξουμε περισσότερο είναι τα αρνητικά. Για παράδειγμα, όταν θυμώνουμε, πολλές φορές κάνουμε επιπόλαια πράγματα, τα οποία στη συνέχεια μετανιώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουμε τα όρια μας και να προσπαθούμε να μη βγαίνουμε εκτός εαυτού. Επίσης, άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά της λύπης και της απογοήτευσης τα οποία ,όμως, πάντα μπορούν να ξεπεραστούν.

Όμως ακόμα και τα θετικά συναισθήματα έχουν κάποιες κακές πλευρές που πρέπει να ελέγξουμε. Ας πούμε, όταν χαιρόμαστε υπερβολικά για κάτι (π.χ. για μια νίκη) μπορεί να μην καταλάβουμε ότι ο λόγος για τον οποίο χαιρόμαστε μπορεί να στενοχωρεί κάποιον άλλο και με αυτή μας την πράξη να τον στενοχωρήσουμε ή να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση. Επίσης, όταν είμαστε περήφανοι για κάτι ( π.χ. κάποια επιτυχία) μπορεί να φερθούμε αλαζονικά στα πρόσωπα που είναι γύρω μας χωρίς να το θέλουμε.

Όμως, όλα τα συναισθήματα υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν. Καταρχάς για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουμε καλό θα ήταν να μιλάμε με κάποιον που εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει. Σίγουρα θα έχει κάτι να μας προτείνει και θα μπορεί να προσεγγίσει το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία-πιο αντικειμενική- και να εκφράσει την γνώμη του. Επίσης μπορούμε να κάνουμε κάτι που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, όπως να ακούμε μουσική, να ζωγραφίζουμε, να αθλούμαστε κ.α.

Η διαχείριση των συναισθημάτων δεν είναι κάτι εύκολο και κανείς άνθρωπος δε θα μπορέσει να την κατακτήσει μόνος του. Γι’ αυτό ποτέ μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειαστείτε. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε τις εντάσεις των συναισθημάτων σας και να τις διαχειριστείτε ανάλογα.

Άννα-Μαρία

Foto:https://pixabay.com/el/illustrations/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-7398093/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου