Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Ο παράγοντας του χαρακτήρα:

Τα παιδιά με αγχώδη διαταραχή παρουσιάζουν από τη βρεφική ηλικία μια ιδιοσυγκρασία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η συνεσταλμένη συμπεριφορά και η υψηλή κινητική δραστηριότητα. Μπορεί να είναι οξύθυμα και να αντιδρούν σε νέες καταστάσεις με απόσυρση, αποφυγή ή δυσφορία. Είναι, επίσης, ντροπαλά και τείνουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις. Επιπλέον, έχει βρεθεί σε έρευνες ότι τα παιδιά με ακραία συνεσταλμένη συμπεριφορά έχουν σταθερά υψηλό καρδιακό παλμό.

Ο ρόλος της οικογένειας:

Οι γονείς των ανασφαλών παιδιών μερικές φορές χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης και ανταπόκρισης στις ανάγκες τους. Έτσι δημιουργείται ένας ανασφαλής δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού. Ως συνέπεια αυτού, το παιδί διαμορφώνει την άποψη ότι ο κόσμος είναι αναξιόπιστος κι απρόβλεπτος και το ίδιο ανίσχυρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του.

Τα κρίσιμα σχολικά χρόνια:

Διάφορα συμβάντα στο χώρο του σχολείου ενδέχεται να αυξήσουν το άγχος που βιώνει ένα παιδί. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να είναι θύμα εκφοβισμού, μια κατάσταση που προκαλεί έντονο άγχος και φοβίες. Οι υποχρεώσεις των μαθημάτων, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με κάποια μαθησιακή δυσκολία ή δυσχέρεια στη συγκέντρωση, αποτελούν, επίσης, βασικό παράγοντα που προκαλεί άγχος.

Κατερίνα, Ρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου