Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Αλκοόλ: ποσοστά-συνέπειες στην υγεία



Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τη νόσο του μυοκαρδίου, καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον αιφνίδιο θάνατο. Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος.

Το ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων θεωρείται απαράδεκτα υψηλό, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Το 19% των θανάτων στις ηλικίες 15-19 ετών (ο ένας στους πέντε) και το 23,3% στις ηλικίες 20-24 ετών (σχεδόν ο ένας στους τέσσερις) σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι περίπου ίδια. Τα ποσοστά των παιδιών που μέθυσαν για πρώτη φορά σε ηλικία κάτω των 13 ετών (πρώιμη μέθη) είναι 9% για τα αγόρια και 5% για τα κορίτσια, με κυρίαρχο ποτό στην Ελλάδα να είναι το ουίσκι και η βότκα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι έφηβοι προτιμούν την μπίρα.

Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό απορροφάται από το σώμα μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων. Το φαγητό μειώνει το χρόνο απορρόφησης και για το λόγο αυτό το αλκοόλ μας επηρεάζει γρηγορότερα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι.

Tο σώμα διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Το αλκοόλ μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και συνήθως, αν και όχι πάντα, προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Υπεύθυνο όργανο για τη δουλειά αυτή είναι το συκώτι , το οποίο αρχικά μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνουμε διασπάται από το συκώτι και το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα. Η ικανότητα του σώματός μας να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο μας.

Τα ποτά που υπόκεινται σε ζύμωση, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό από 2% έως 20%. Τα αποσταγμένα ποτά, ή οινοπνευματώδη, περιέχουν από 40% έως 50% ή και παραπάνω αλκοόλ.

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου