Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Bullying

 


Ο Εκφοβισμός (Bullying) συμβαίνει σχεδόν οπουδήποτε στα σχολεία και είναι μια πολύ κακή συνήθεια. Γι’αυτό σε αυτό το κείμενο πρόκειται να σας αναλύσω και να σας πω τρόπους για να τον αντιμετωπίσετε.

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλικά: school bullying‎) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Αυτός που ασκεί τον εκφοβισμό λέγεται θύτης και αυτός που δέχεται τον εκφοβισμό ονομάζεται θύμα.


Ο σχολικός εκφοβισμός χωρίζεται σε 4 κατηγορίες :

  • του λεκτικού εκφοβισμού

  • του κοινωνικού εκφοβισμού,

  • του σωματικού εκφοβισμού και

  • του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.



Κύρια χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού:

  1. Πρόθεση από το θύτη να στοχοποιήσει και να κοροϊδεύει το θύμα

  2. Προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη

  3. Επανάληψη της συμπεριφοράς

  4. Ικανοποίηση που αντλεί ο θύτης από τη βλάβη του θύματος.


Όταν ο Θύτης ασκεί τον εκφοβισμό, τις περισσότερες φορές υπάρχει κόσμος τριγύρω, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται να τους παρακολουθούν και να κοροϊδεύουν το θύμα το οποίο είναι σε μια δύσκολη θέση. Γι’αυτό πρέπει να αναφέρουν το θύτη την ώρα που ασκεί τον εκφοβισμό, να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον θύτη και να υπερασπιστούν το θύμα.



Τα θύματα όμως άμα δεν το πουν στους γονείς τους ή σε οποιοδήποτε δάσκαλο ή καθηγητή, θα συνεχίζουν να βιώνουν την ίδια κατάσταση και θα πληγωθούν πιο πολύ. Γι’αυτό τα θύματα δεν πρέπει να φοβούνται ,πρέπει να έχουν το θάρρος να το αναφέρουνε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο τρόπο που γίνεται, να μην προσπαθούν να συζητήσουν με τον θύτη, να μην εμπιστεύονται και τόσο τους συμμαθητές-φίλους λόγω ότι μπορεί να μην τον καρφώσουν και να μην καλέσουν βοήθεια κατά την ώρα του εκφοβισμού. Αντιθέτως δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους, ή να νιώθουν απογοήτευση γιατί αυτό μπορεί να τους κάνει θύτες, να μην αναστατώνουν την καθημερινότητα τους και να μην ανταποδώσουν την οργή τους.


Άμα ένας φίλος-η σας δέχθηκε εκφοβισμό θα πρέπει να μιλήσεις εκ μέρους του-της, να μιλήσεις με τον θύτη που άσκησε τον εκφοβισμό, να τον/την ενθαρρύνεις και να κάνεις τον φίλο-η σας να νιώσει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί.



Ασκείστε τον εκφοβισμό

Σταματήστε τον Εκφοβισμό


ΤΕΛΟΣ

 

Γιάννης  Β’5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου