Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ρατσισμός και ξενοφοβία

 


Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, που η πρόοδος, η ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, η πνευματική προκοπή των ανθρώπων εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, η εκδήλωση ρατσιστικών αντιλήψεων είναι έντονη. Είναι βέβαιο όμως ότι ο ρατσισμός στην εποχή μας δεν έχει χαρακτήρα μόνο κοινωνικό, αλλά έχει διάφορες διαστάσεις και μορφές.

Τα οικονομικά προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας, η ανεργία, τα όρια της φτώχειας που βιώνουν πολλοί άνθρωποι τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Τους καθιστούν καχύποπτους και ρατσιστές κυρίως ως προς τους μετανάστες που τους θεωρούν υπεύθυνους για τις θέσεις εργασίας που στερούνται. Τα ίδια τα Μ.ΜΕ με την τεράστια δύναμη που διαθέτουν ενοχοποιούν τους μετανάστες για ένα μεγάλο ποσοστό εγκλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργείται η ξενοφοβία που σίγουρα υποβόσκει μέσα από αυτήν ο ρατσισμός.

Γενικότερα όμως η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας οδηγεί στην υιοθέτηση ρατσιστικών συμπεριφορών. Ο απαίδευτος άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο. Ο ατομισμός και ο εγωισμός τυφλώνουν τα ευγενή αισθήματα και οι προκαταλήψεις εδραιώνονται.

Τέλος ο ρατσισμός αποτελούσε και αποτελεί πληγή για κάθε κοινωνία και εποχή. Η αντιμετώπισή του στηρίζεται στην καλλιέργεια της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ταπεινότητας , της αγάπης, μα πάνω όλα της ανθρωπιάς.

Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου