Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ







Πολλοί νομίζουν πως η καθαριότητα δεν είναι σημαντική.
Και όμως είναι από τα πιο θεμελιώδη καθήκοντα του ανθρώπου .Όπως λέει και το ρητό, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Το άρθρο θα αναφερθεί σε κάποιες συμβουλές για να διατηρούμε καθαρό το  σώμα και   την οικία μας.

   Η στοματική μας υγειά είναι πολύ σημαντική για την  απαραίτητη μάσηση της τροφής αλλά και γενικά την υγειά του ανθρώπου.
Το πρωί που ξυπνάμε, τρώμε πρώτα  το πρωινό μας και στη συνέχεια βουρτσίζουμε τα δόντια μας .    

Τα δόντια μας, λοιπόν, πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, για τη στοματική υγεία αλλά και την καθαριότητα και την οσμή των δοντιών.
   Επιπλέον, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της καθαριότητας είναι η καταπολέμηση των ψειρών.
Η ψείρα προτιμάει  την καθαρή και πλούσια τρίχα της κεφαλής. Το πρωί πριν φύγουμε για το σχολείο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ψεκάσουμε το τριχωτό της κεφαλής με κάποιο φάρμακο, για την προστασία του κεφαλιού μας κατά των ψειρών. Είναι κάτι πολύ βασικό, που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, διότι είναι πολύ ενοχλητικό το ξύσιμο που δημιουργούν οι ψείρες, καθώς και ο γρήγορος πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση τους στο τριχωτό της κεφαλής. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε τακτικό έλεγχο κατά των ψειρών. Στην περίπτωση που έχουμε κολλήσει, θα πρέπει να πάρουμε τα απαιτούμενα φάρμακα και  το ειδικό κτενάκι, που θα μας βοηθήσουν στην εξολόθρευσή τους.

    Σε καθημερινή βάση, καλό θα ήταν να κάνουμε μπάνιο για την σωματική υγιεινή. Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι, από όποια δραστηριότητα και αν επιστρέψουμε, το πρώτο πράγμα  που θα πρέπει να κάνουμε, είναι η πλύση των χεριών με αντισηπτικό ή κρεμοσάπουνο για την εξολόθρευση των μικροβίων.
   Η καθαριότητα του σώματος καθώς και των χεριών μας, είναι εξίσου σημαντική για όλους τους ανθρώπους.
Επίσης καλό θα ήταν να αλλάζουμε τακτικά ρούχα και εσώρουχα .

   Τέλος, όσον αφορά την καθαριότητα της οικίας μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως οι γονείς μας.
Επειδή μέσα στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά, καλό θα ήταν να μην υπάρχει σκόνη, να απολυμαίνονται πολύ καλά τα είδη υγιεινής, να αερίζονται καλά οι χώροι του σπιτιού και να γίνεται καλός καθαρισμός στην κουζίνα και στους αποθηκευτικούς χώρους της, όπου εκεί τακτοποιούμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα.
  
   Αυτές ήταν κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να τηρούν τα παιδιά και οι ενήλικες, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για μία ποιοτική ζωή και κατ΄ επέκταση για μία ευχάριστη καθημερινότητα.

                                                           Ζαχαρένια Σταυρακάκη Β7





           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου