Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ


Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η ιδανική για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Μια σωστά σχεδιασμένη και ισορροπημένη διατροφή, συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και δίνει ζωντάνια και ευεξία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.



Οι κανονες της απεικονίζονται με τη μορφή τριγώνου, τη Διατροφική Πυραμίδα, η βάση της οποίας αναφερεται σε τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και η κορυφή σε τροφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με τα υπόλοιπα τρόφιμα να καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα:


Σε καθημερινή βάση


  1. Το ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, για να μας προμηθεύουν με ενέργεια, φυτικές ίνες και να μας βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού.


  1. Τα φρούτα και τα λαχανικά όλων των ειδών και κυρίως εποχικά. Μας προμηθεύουν με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.


  1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που επίσης πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Μας προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες A, D και του συμπλέγματος B, προβιοτικά και υγρά.


  1. Το ελαιόλαδο που προσφέρει ενέργεια και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Θεωρείται ο πρωταγωνιστής της Μεσογειακής διατροφής, γιατί είναι η κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε και έχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών.
Σε εβδομαδιαία βάση


  1. Τα ψάρια και θαλασσινά. Είναι τροφές πλούσιες σε φώσφορο, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι καλό να τα καταναλώνουμε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.( Σίγουρα μια )


  1. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι ελιές αποτελούν μαζί μια ομάδα τροφίμων. Τα οσπρια δίνουν ενέργεια, έχουν χαμηλά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Οι ξηροί καρποί και οι ελιές έχουν κατά κανόνα υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα -όπως και το ελαιόλαδο- και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Είναι καλό να τα καταναλώνουμε 2 φορές την εβδομάδα.( Ξηρούς καρπούς αν θέλουμε μπορούμε περισσότερο).


  1. Τα λευκά κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το άπαχο χοιρινό και όλων των ειδών τα πουλερικά, καθώς και τα αυγά μας προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι καλό να τα καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα. Για τα αυγά προτείνεται η μέγιστη κατανάλωση 3 την εβδομάδα.


  1. Πατάτες και τροφές που περιέχουν άμυλο, ρύζι και ζυμαρικά που είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία. Συστήνονται 3 με 4 μερίδες την εβδομάδα.


Σε μηνιαία βάση


  1. Το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι, το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας, που είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, περιέχει, όμως, πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα και καλό είναι να το αποφεύγουμε. 4 μερίδες κόκκινου κρέατος τον μήνα είναι η προτεινόμενη ποσότητα.
Τα γλυκά είναι τροφές απαραίτητες για τον οργανισμό μας, που τον προμηθεύουν με απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, και του παρέχουν ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη.
Η Μεσογειακή διατροφή συνιστά, επίσης, την καθημερινή άσκηση, την κατανάλωση νερού και υγρών και την κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού/ ημέρα. ( Μόνο για τους ενήλικες).
Στέφανος Σουμελίδης Β2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου