Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πώς βάζουμε κάτι σε τροχιά;


Από το 1957 μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα έχει στείλει χιλιάδες αντικείμενα στο διάστημα. Δορυφόρους, διαστημόπλοια, μέχρι και ένα αυτοκίνητο! Περίπου 17.000 από αυτά είναι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πώς όμως βάζουμε κάτι σε τροχιά;



Για αρχή πρέπει να ορίσουμε τι είναι τροχιά. Στην αστρονομία, τροχιά είναι η διαδρομή ενός αντικειμένου που η κίνηση του ελέγχεται από τη βαρύτητα ενός άλλου αντικειμένου. Η Σελήνη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η Γη γύρω από τον Ήλιο, ο Ήλιος γύρω από το κέντρο του Γαλαξία κ.ο.κ. Μια τέτοια τροχιά μπορεί να είναι είτε κυκλική, είτε ελλειπτική. 

Πιθανόν να έχεις ακούσει τη φράση «ελεύθερη πτώση» όταν αναφερόμαστε στις τροχιές. Ελεύθερη πτώση είναι η κίνηση ενός σώματος όταν η μόνη δύναμη που ενεργεί πάνω του είναι η βαρύτητα.

Ένα σώμα σε τροχιά βρίσκεται συνεχώς σε ελεύθερη πτώση. Δε φτάνει ποτέ το έδαφος γιατί ενώ πέφτει ταυτόχρονα κινείται παράλληλα με αυτό, αρκετά γρήγορα ώστε το έδαφος να απομακρύνεται από κάτω του λόγω καμπυλότητας.

Ας βάλουμε για παράδειγμα ένα σώμα πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

Αν απλά το αφήσουμε, θα πέσει μάλλον σε κάποιο κεφάλι. Αν φανταστούμε ότι δεν υπάρχει βαρύτητα και το σπρώξουμε οριζόντια, θα κινηθεί ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα.

Ο συνδυασμός της γραμμικής ταχύτητας και της βαρύτητας που έλκει το σώμα προς το κέντρο της Γης οδηγεί σε αυτή την καμπύλη τροχιά η οποία συνεχώς επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου