Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ


Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ


στην εφηβεία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, μεγάλο ποσοστό εφήβων κάνει χρήση και κατάχρηση αλκοόλ, με μεγαλύτερη επίπτωση στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Οι παράγοντες κινδύνου για την πρώιμη έναρξη χρήσης του αλκοόλ είναι πολλοί και αφορούν στην οικογένεια, τους συνομηλίκους, τη διαφήμιση, αλλά και γενετικούς παράγοντες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι καταφεύγουν στο αλκοόλ ξεκινούν από την απλή ευχαρίστηση και φτάνουν στην πεποίθηση ότι ξεπερνούν με αυτόν τον τρόπο τα προσωπικά τους προβλήματα.

Σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που συχνά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Ο χρόνιος αλκοολισμός είναι πρόβλημα που αφορά και την εφηβική ηλικία, ενώ το αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με τον βίαιο θάνατο και νεαρών ατόμων.

Η πρόληψη, όπως πάντα, είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Με τη βοήθεια της οικογένειας, του σχολείου, των ΜΜΕ και των παιδιάτρων, τα νέα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν τους τεράστιους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη στιγμιαία ευχαρίστηση ενός ποτού.

Ανδρέας, Χαρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου