Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Τροχαία και Αλκοόλ



Δεν έχει σταματημό η «ανθρωποθυσία» που συντελείται στους δρόμους της Κρήτης, καθώς η μακάβρια λίστα με τους συνανθρώπους μας που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο του νησιού ολοένα και μεγαλώνει.

Η Κρήτη θρηνεί 18 νεκρούς από την αρχή του έτους

Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, 18 είναι οι νεκροί στην Κρήτη από τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων 2 στο Ρέθυμνο, ενώ συνολικά 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πόλεις, 1 στον ΒΟΑΚ και 12 στο επαρχιακό οδικό δίκτυο , 14 άνδρες και 4 γυναίκες . Τα στοιχεία δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό ανηλίκων που αγγίζει το 60% καταναλώνει πάνω από πέντε ποτά, περισσότερο από μια φορά το μήνα, ανάγοντας παράλληλα το Ρέθυμνο στο νομό που κρατάει τα ηνία στην κατάχρηση αλκοόλ από ανηλίκους.

«Το αλκοόλ για πολλά χρόνια και ίσως μέχρι σήμερα, ειδικά στην Κρήτη, είναι κοινωνικά αποδεκτό, όπως και το κάπνισμα, που δεν έχει ενοχοποιηθεί.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη του 2011 που επιβεβαιώνεται με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ίδια πανευρωπαϊκή έρευνα του 2015 δείχνει ότι το Ρέθυμνο κρατάει τα σκήπτρα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά. Περισσότερο από πέντε ποτά και περισσότερο από μια φορά το μήνα κάνει χρήση το 57-60% των εφήβων.

Σημειώνεται ότι από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως το 2,8% των οδηγών στην Κρήτη που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Παράλληλα, από τους 270 συνολικά παραβάτες με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν 46 άτομα. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά σταθερά από έτος σε έτος. Το 2017 το αλκοόλ θεωρήθηκε ότι εμπλέκεται σε 9.949 θανατηφόρα ατυχήματα αποτελώντας σχεδόν το 30% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου