Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Η απήχηση των εφημερίδων έχει μειωθεί στις μέρες μας. Λίγοι είναι εκείνοι που θα αγοράσουν το παραδοσιακό ‘’φυλλάδιο’’. Η παλιά τους αίγλη έχει αρχίζει να ξεθωριάζει και να ξεχνιέται από τους καθημερινούς αναγνώστες. Ειδικά οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό το παλιό μέσο ενημέρωσης.
 Στην εποχή όπου ζούμε τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητες για τους εφήβους έχουν αλλαξοστρατήσει. Τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα δεν αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητά τους. Σπαταλούν τον χρόνο τους σε διαφορετικές και ποικίλες δραστηριότητες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού ανοίγει νέους και πολλαπλούς τρόπους-ορίζοντες αξιοποίησης του χρόνου τους. Η πολυμορφία που υπάρχει πλέον δίνει απεριόριστες δυνατότητες στους νέους, οι οποίοι με τη σειρά τους  τις εκμεταλλεύονται με το παραπάνω. Οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν για κάθε τι που τους ενδιαφέρει είναι αμέτρητοι και το διάβασμα της εφημερίδας δεν είναι από τις κοινές οδούς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα του διαδικτύου μας προσφέρει στιγμιαία και πολυδιάστατη εύρεση πληροφοριών. Με τη βοήθειά του η ενημέρωσή μας γίνεται διαδραστικότερη, άμεση και διασκεδαστικότερη. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν οι έφηβοι να καταφεύγουν σε παρόμοια μέσα. Επιπλέον, ο ελεύθερος χρόνος των σημερινών παιδιών έχει μειωθεί και πολλές φορές είναι ανύπαρκτος. Τα μαθήματά τους τρώνε πολύ από τον χρόνο τους και έπειτα οι εξωσχολικές τους ασχολίες δεν τους επιτρέπουν να χαλαρώσουν και να ξεφυλλίσουν τις σελίδες οποιουδήποτε εντύπου. Η έλλειψη χρόνου καθώς και οι εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση  των εφήβων γενικά από το διάβασμα. Για πολλούς αποτελεί μια βαρετή δραστηριότητα για την οποία δεν μπορούν να διαθέσουν κάμποση από την ώρα τους.
Έχει πια χαθεί  η απήχηση και η αποδοχή του παλιού αξιόπιστου τρόπου ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα νεαρά μυαλά. Το γεγονός αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Η  έγκυρη, σίγουρη και διασταυρωμένη εφημερίδα αντιπαραβάλλεται πλέον στην άγνοια των σύγχρονων ανθρώπων.

Μύτη Ιωάννα Β5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου